Linkovi

Srbija: Novinari traže zaštitu KRIK-a


Protest novinara ispred Skupštine Srbije u Beogradu
Protest novinara ispred Skupštine Srbije u Beogradu

Više novinarskih udruženja zatražilo je da se Republičko javno tužilaštvo izjasni o indicijama koje pojedini tabloidi i mediji iznose protiv redakcije KRIK i o tome da li se protiv nekoga iz redakcije KRIK-a vodi postupak.

Sa protesnog skupa ispred Skupštine Srbije predsjednik NUNS-a Željko Bodrožić je zatražio da se i Regulatorno tijelo za elektronske medije izjasni o širenju dezinformacija na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, prije svega na televiziji Pink.

Takođe, od kolegijuma Skupštine Srbije se traži da osudi zloupotrebu skupštinske govornice za napade na novinare, a javne servise Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine da izvještavaju o urušavanju slobode medija u Srbiji.

Bodrožić je rekao i da su oni napustili Radnu grupu za bezbjednost novinara jer nije osudila napade na KRIK, kao i da se razmišlja da napuste i druge radne grupe.

Vlast nije spremna da učini sve da bi mediji bili slobodni, ističe predsjednik NUNS-a.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović rekao je da su tabloidi glasnogovornici vlasti i da su bez dokaza povezivali KRIK sa kriminalnim grupama.

Ipak, kako je dodao, posljednji napad na redakciju KRIK-a je najopasniji jer se ovaj istraživački portal povezuje sa jednim od kriminalnih klanova koji su u ratu.

Skup ispred Narodne skupštine obilježila je i rasprava Dojčinovića sa novinarom Srpskog telegrafa o posljednjim napadima na KRIK, koji su između ostalog dolazili i sa adrese ovog tabloida.

XS
SM
MD
LG