Linkovi

Suđenja novinarima zbog izvještavanja o puču u Mjanmaru


Mjanmarska policija razgovara sa ljudima koji se okupljaju ispred suda Kamayut u Jangonu, 12. marta 2021.
Mjanmarska policija razgovara sa ljudima koji se okupljaju ispred suda Kamayut u Jangonu, 12. marta 2021.

Preliminarna saslušanja trojice novinara privedenih u Jangonu 27. februara, dok su izvještavali o protestima zbog vojnog puča, održana su u utorak.

Novinari — Aung Ye Ko, "7 Day Media"; Hein Pyae Zaw, Zee-Gwet ili "Owl" Media; i freelancer Banyar Oo — pojavili su se u zatvorskom sudu na zatvorenom saslušanju, rekla je za Burmanski servis Glasa Amerike advokatica koji ih zastupa. Advokatica Nilar Khine rekla je da nije tražila kauciju, jer su sudovi odbili zahtjeve u sličnim slučajevima. Njeni klijenti će se na sudu naći 20. aprila.

Prema riječima advokata, novinari su među najmanje 60 članova medija uhapšenih otkako je vojska Mjanmara preuzela kontrolu pučom 1. februara.

Često se dešava da se porodici ne kaže gdje im se nalaze najbliži. Advokati koji rade pro-bono čekaju ispred zatvora Insein u Jangonu kako bi pomogli porodicama da pronađu rođake, uključujući novinare, koji su nestali tokom protesta.

Aung Ye Ko i ostali ove sedmice na sudu terete se prema Članu 505 (a) kaznenog zakona Mjanmara. Isti član korišten je za terećenje nekoliko drugih novinara, uključujući i video freelance novinara Aung Ko Latta koji je uhapšena 21. marta.

Za osuđene prema Članu 505 (a) predviđena je kazna zatvora do dvije godine. Član predstavlja zločin objavljivanjem ili distribuiranjem bilo koje "izjave, glasine ili izvještaja... s namjerom da se prouzrokuje ili koja bi mogla prouzrokovati" da pripadnik vojske ne ispuni svoju dužnost.

Preliminarno saslušanje održano je u slučaju Aung Ko Latta, na zatvorskom sudu u Naypyidawu u ponedjeljak, istog dana kada mu se rodio sin. Novinar je u zatvoru bio pozitivan na COVID-19.

Hapšenja članova medija dio su šireg obrasca zadržavanja i nasilnog suzbijanja protesta koji su protiv vojnog preuzimanja.

Do srijede, vladine trupe i policija ubile su 598 civila, uključujući desetine djece, podaci su Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), koje je upozorilo da je stvarni broj smrtnih slučajeva vjerovatno mnogo veći.

Od 3.500 uhapšenih osoba, 2.847 je i dalje u pritvoru, ističu iz AAPP-a, dodajući da je 38 osuđeno. Vlasti su izdale potjernice za još 481 osobom.

Nacionalna liga za demokratiju (NLD), koju je predvodila Aung San Suu Kyi, upravljala je Mjanmarom od svojih prvih otvorenih demokratskih izbora 2015. godine, ali vojska je osporavala izborne rezultate u novembru, tvrdeći, bez dokaza, da je riječ o rasprostranjenoj izbornoj prevari.

Suu Kyi i predsjednik Win Myint privedeni su tokom puča 1. februara. Od tada je u cijelom Mijanmaru na snazi vanredno stanje.

Vojska je objavila spisak traženih više od 120 poznatih ličnosti, javnih ličnosti i istaknutih uticajnih osoba, koje se pod 505 (a) terete za podršku protestima.

Sithu Aung Myint, saradnik Burmanskog servisa Glasa Amerike za Program sedmične analize, nalazi se na listi.

"Ne postoji sloboda medija, niti pravo, niti pristup za dobijanje informacija", rekao je Sithu Aung Myint. "Svi se terete Članom 505 (a) zbog protesta, učestvovanja u [Pokretu za građansku neposlušnost], doniranja u fondove hrane, pomaganja medicinarima u njezi ranjenih demonstranata."

"Čak su i predsjednik i državni savjetnik optuženi u fabrikovanim slučajevima", rekao je. "Vođe puča stalno govore da se pridržavaju zakona, ali u stvari ne poštuju ni malo zakon."

Vojska Mjanmara rekla je da vlasti hapse samo novinare koji izazivaju nemire.

Šef tima za medije Državnog upravnog vijeća i portparol vojske brigadni general Zaw Min Tun dodao je na konferenciji za novinare 23. marta da vojska "poštuje i cijeni slobodu medija".

Izvještavanje o puču i njegovim posljedicama smatra se sve rizičnijim za medije.

"Novinari u malim gradovima ne mogu jednostavno ostati kod kuće, nije sigurno", rekao je novinar, čiji identitet je sakriven kako bi bio zaštićen od odmazde. "Svi novinari se kriju. Ako nas uhvate ili uhapse, bićemo brutalno mučeni. Većina nas nema dovoljno novca da preživi tokom skrivanja. Zaista je teško."

Porodice pritvorenih takođe su opisale poteškoće zbog nemogućnosti da razgovaraju sa svojim najbližima.

Chit Swe nije mogao vidjeti svog sina Than Htike Aunga otkako je bivši urednik multimedijske novinske organizacije Mizzima uhapšen 19. marta. Tada je Htike Aung optužen prema Članu 505 (a) nakon što je izvještavao o sudskom saslušanju člana NLD stranke.

"Advokatima i dalje nije dozvoljeno da se sastanu sa mojim sinom. Nikom nije dozvoljeno da ga vidi, a to je vrlo bolno", rekao je Chit Swe. "Međutim, nekako je olakšanje znati da je živ. Moj sin je samo radio svoj posao. Stalno se molimo za njegov siguran povratak."

Ova je autorska priča Burmanskog servisa Glasa Amerike

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG