Linkovi

Evropski parlament poziva na sankcije protiv Milorada Dodika


European Parliament
European Parliament

Evropski parlament usvojio je amandman na godišnji izvještaj Odbora za vanjske poslove u kojem se poziva na sankcije protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Amandman su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten.

Za amandman su glasala 504 zastupnika u Evropskom parlamentu. Protiv su bila 93 zastupnika, a 72 suzdržana.

EU oštro osuđuje neustavne, secesionističke poteze vlasti RS koje imaju cilj kreiranja paralelnih institucija za lijekove i medicinska sredstva, oporezivanje, pravosuđe, odbranu, i bezbjednost koje bi na taj način oslabile državne strukture Bosne i Hercegovine te postale egzistencijalna prijetnja državnom jedinstvu i teritorijalnom integritetu.

EU osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i ruskih vanjskih smetnji te poziva Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”, navodi se u amandmanima, kako je objavio na Twitteru zastupnik Thijs Reuten, jedan od predlagača.

Nakon glasanja o amandmanima, Evropski parlament je usvojio izvještaj Odbora za vanjske poslove o vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Međutim, i kad se izvještaj Evropskog parlamenta ili rezolucija usvoje, oni nisu obavezujući za Evropsku uniju.

Njemačka je formalno sredinom novembra zatražila od Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) da izradi dokument s prijedlozima sankcija protiv dužnosnika iz bh. entiteta Republike Srpske, na čelu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Takva inicijativa naišla je na otpor Mađarske, čiji je premijer Viktor Orban izjavio kako ''odluku o sankcijama moraju jednoglasno donijeti sve države članice Evropske unije (EU)''.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG