Linkovi

"Balkansko saslušanje" u Kongresu: SAD planiraju značajan angažman, posebno u BiH


Gabriel Escobar: Dodikove prijetnje su opasne i nelegalne
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Gabriel Escobar: Dodikove prijetnje su opasne i nelegalne

Pred Odborom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD održano je saslušanje pod nazivom “Američki angažman na Zapadnom Balkanu”.

Sadržaji Glasa Amerike besplatni su i slobodni za prenošenje u drugim medijima isključivo uz navođenje izvora i url link na orginalni sadržaj.

Saslušanje je počelo uvodnim obraćanjem Williama Keatinga, predsjedavajućeg Odbora. Keating je rekao da je angažman SAD ključan za stabilnost na Zapadnom Balkanu, posebno u oblastima poput borbe protiv korupcije, borbe za slobodu govora i ekonomije. Pozvao je EU da ubrza proces pridruživanja za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, kao i na reforme te ublažavanje tenzija u BiH, navodeći da su dešavanja u Republici Srpskoj opasnost za mir i stabilnost.

Brian Fitzpatrick, visokorangirani član Odbora, izjavio je da je zabrinut zbog problema u BiH i podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ističući kao važan angažman Matthew Palmera, specijalnog predstavnika za izbornu reformu u BiH, te Gabriela Escobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan

Escobar je bio jedini svjedok na današnjem saslušanju, a nezaobilazna tema bila je i trenutna kriza u BiH.

„Nedavne prijetnje Milorada Dodika državnim institucijama su opasne i prijete da ugroze Dayton, te evropski izbor i perspektivu svih građana BiH. Energično sarađujemo s lokalnim akterima i našim partnerima kako bismo se oduprli svim potezima koji prijete ka povratku u problematičnu prošlost BiH, umjesto osiguravanja njene svjetlije budućnosti“, rekao je Escobar.

Ovaj američki zvaničnik sa mnogo iskustva u regionu, koji je funkciju specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan preuzeo nedavno, upravo je govorio o važnoj ulozi SAD: „U BiH, američko liderstvo ostaje ključno za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta zemlje i dobitaka tokom proteklih 26 godina u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema Escobarovim riječima, SAD sa EU i drugim predstavnicima međunarodne zajednice rade na reformama u BiH: „Radimo na vršenju pritisaka za sprovođenje reformi kako bismo osigurali mjesto BiH u euroatlantskoj zajednici.“

Jasan put BiH od Daytona do Brisela vodi kroz kontinuirane reforme, uključujući postepene izborne reforme, vladavinu prava i ekonomske reforme, od kojih će svi njeni građani imati koristi. Mi i EU vršimo pritisak da se ove promjene dogode. Ured visokog predstavnika i EUFOR-ova operacija ALTHEA su nezamjenjivi u ovim naporima“, rekao je Escobar.

SAD: 2,4 milijarde dolara Zapadnom Balkanu u proteklih 10 godina

Izlaganje na saslušanju koje je organizovao kongresni Pododbor za Evropu, energiju, životnu sredinu i kibernetiku, Escobar je počeo riječima da je Zapadni Balkan u proteklih 30 godina bio u fokusu američke pažnje i investicija, te da je takav slučaj i sa administracijom Joe Bidena. Rekao je da je cilj SAD da podrže uspješnu integraciju šest država regiona u evropske institucije, te u konačnici u EU „u realističnom vremenskom okviru“, na čemu SAD rade sa evropskim partnerima, naglašavajući važnost otpora „štetnom uticaju Rusije i Kine na pragu Evrope“.

Prema njegovom svjedočenju, najsnažnija poruka ohrabrenja koju bi EU mogla poslati regionu do kraja godine bio bi početak pregovora o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, pošto su obje zemlje obavile težak posao koji se od njih očekivao.

Escobar je govorio i o važnosti nastavka dijaloga između Srbije i Kosova, u kojem „obje strane, koje su ravnopravne, moraju raditi na rješavanju razlika i normalizaciji odnosa, idealno kroz međusobno priznavanje“. Dodao je da je nedavno putovao u Brisel kako bi podržao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u pokušajima deeskalacije tenzija.

Govoreći o Crnoj Gori, Escobar je naglasio partnerstvo ne sa određenom političkom partijom, nego sa cijelom državom i njenim stanovnicima, uz važnost fokusiranja na ciljeve koji ujedinjuju sve Crnogorce, poput demokratskog napretka i ekonomskog razvoja, umjesto na nacionalističku retoriku.

Za kraj početnog obraćanja, Escobar je rekao da su SAD u protekloj deceniji regionu obezbijedile 2,4 milijarde dolara pomoći, od čega više od 145 miliona dolara u fiskalnoj godini 2021. Taj novac, izjavio je Escobar, pomaže regionu na evropskom putu i na izgradnji otpornosti negativnim uticajima Moskve i Pekinga, koji se protive integraciji regiona na Zapad, između ostalog, korištenjem dezinformacija.

Uslijedila je diskusija u kojoj su kongresmeni Escobaru postavljali pitanja, ali i iznosili svoje ocjene o stanju na Zapadnom Balkanu. Najviše se razgovaralo o borbi protiv uticaja Kine i Rusije, posebno u oblasti energetike i infrastrukture, ali i o važnosti zajedničkog rada SAD i EU na nastavku procesa proširenja EU.

Wagner: Imperativ SAD da zaštite suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Zastupnica Ann Wagner, koja predstavlja kongresni distrikt u saveznoj državi Missouri, uključujući i St. Louis, u kojem žive hiljade izbjeglica porijeklom iz BiH, navela je da Dodikove prijetnje predstavljaju najveći problem za Zapadni Balkan. Ona je rekla da je zabrinuta zbog toga što srpski nacionalisti, poput Dodika, u saradnji sa Putinovim režimom, rade na uništavanju napretka postignutog u BiH.

„Ne mogu ni zamisliti bol koju članovi moje izborne zajednice osjećaju kada Dodik negira užasni genocid koji su srpske snage počinile protiv Bošnjaka u Srebrenici. Ili kada prijeti da će voditi raspad Bosne. Ove aktivnosti su uvredljive onima koji su izgubili najmilije u ratu i izuzetno opasne za budućnost Bosne kao jedinstvene multietničke države. Imperativ je da SAD zaštite bosanski suverenitet i teritorijalni integritet dok se zemlja bori sa ovim izazovima“, rekla je Wagner.

Wagner je upitala Escobara šta je plan administracije Joe Bidena u kontekstu borbe protiv tih prijetnji, te zatražila komentar o kritikama na račun američkog izaslanika za izbornu reformu Matthew Palmera, nakon što je procurio dokument kojeg su određeni analitičari interpretirali kao Palmerovu saradnju sa nacionalistima i kao opasnu u kontekstu izborne reforme.

Escobar je odgovorio da je Dejtonski mirovni sporazum osnova svih američkih aktivnosti u BiH, te da BiH može uspjeti samo kao multietnička, inkluzivna i demokratska zemlja. Jednostrano povlačenje iz institucija ocijenio je nemarnim i opasnim, te je najavio putovanje u BiH i region u novembru.

Kada je riječ o Matthew Palmeru, Escobar je dokument koji se pojavio u javnosti označio kao informativni dokument koji je široko distribuiran članovima međunarodne zajednice, dodajući da je ideja bila razmatranje reformi koje bi se mogle napraviti, a ne dodatne etničke podjele.

Escobar: Administracija će agresivno koristiti novu nadležnost za sankcije

Zastupnica Susan Wild postavila je Escobaru pitanje o hiljadama Bosanaca i Hercegovaca koji se i dalje ne mogu kandidovati za neke od funkcija, imajući posebno u vidu presude Evropskog suda za ljudska prava, što je i jedan od preduslova za pristup EU.

Prema Escobarovim riječima, upravo rad na izbornoj reformi, koji predvodi Matthew Palmer, bi trebao riješiti ta pitanja, dodajući da je to samo jedna od prepreka u EU aspiracijama BiH.

Zastupnik Dan Meuser upozorio je na opasne aktivnosti Srbije na rušenju BiH, uz podršku Rusije, kao i na Dodikovo istovremeno narušavanje državnih, te osnivanje institucija Republike Srpske, poput Agencije za lijekove. Pitao je Escobara šta američka administracija radi u borbi protiv takvih poteza.

Escobar je rekao da su pozivi na nezavisnost Republike Srpske i narušavanje državnih institucija nelegalni, te da su SAD u stalnoj komunikaciji sa evropskim partnerima, te sa liderima u BiH od kojih traže da dodatno ne eskaliraju situaciju. Napomenuo je i da uz mali broj iznimki Dodik ima slabu podršku za svoje poteze, uključujući i malu podršku javnosti. Kao jednu od mjera, spomenuo je i sankcije koje SAD imaju na raspolaganju ukoliko se pojave novi izazovi.

Escobar je pohvalno govorio o ekonomskoj inicijativi „Otvoreni Balkan“, čiji su dio Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, navodeći da je ona otvorena i za BiH, Kosovo, te Crnu Goru. Dodao je da podržava svaki ekonomski napredak i stvaranje zajedničkog tržišta, što bi u konačnici bilo atraktivno i za američke kompanije.

Zastupnica Claudia Tenney je podsjetila da njen kongresni distrikt u državi New York ima veliku bosanskohercegovačku izbjegličku populaciju, te je od Escobara tražila da pojasni kako Bidenova administracija planira koristiti proširena ovlaštenja za nametanje sankcija u kontekstu korupcije.

Escobar je rekao da administracija još nije aktivirala tu novu nadležnost za sankcije ali da je planira agresivno koristiti, te da su takve sankcije efikasnije protiv pojedinaca.

Na samom kraju saslušanja, na pitanje zastupnice Tenney o tome da li podržava Dayton 2, Escobar je rekao da ne podržava, već da bi rješenje trebale biti limitirane reforme ustava i izbornih pravila.

XS
SM
MD
LG