Linkovi

Kongresna zastupnica Ann Wagner za Glas Amerike: Da se zlo kao što je genocid u Srebrenici ne ponovi


Ann Wagner, Zastupnica u Kongresu SAD
Ann Wagner, Zastupnica u Kongresu SAD

Izjava zastupnice Ann Wagner povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici

Kao zastupnica u Kongresu Sjedinjenih Država Ann Wagner predstavlja 2. kongresni distrikt u saveznoj državi Missouri, uključujući i grad St. Louis, gdje su se devedesetih godina prošlog stoljeća preselile hiljade izbjeglica iz Bosne i Hercegovine.

U pisanoj izjavi za Glas Amerike zastupnica Wagner se prisjetila žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, ali i onih koji su preživjeli te postali stanovnici Sjedinjenih Država:

„Danas se sjećamo onih koji su izgubili živote prije 26 godina u genocidu u Srebrenici i prepoznajemo snagu hiljada izbjeglica koje su pronašle utočište ovdje u St. Louisu.“

„Naši bosanski susjedi su dali nevjerovatan doprinos našem regionu. Naša zajednica ovdje je postala jača zahvaljujući tim doprinosima i zahvalna sam što mogu raditi s njima kako bismo se pobrinuli da se zlo kao što je genocid u Srebrenici više nikada ne ponovi”, navela je zastupnica Wagner za Glas Amerike.

Wagner je kongresna zastupnica od 2013. godine, a pripada Republikanskoj stranci. U periodu od 2005. do 2009. godine bila je ambasadorica Sjedinjenih Država u Luksemburgu, po nominaciji tadašnjeg predsjednika George W. Busha. Obnašala je različite funkcije u Republikanskoj stranci.

U Zastupničkom domu Kongresa je članica Odbora za finansije i Odbora za vanjske poslove, gdje je učestvovala u saslušanjima o dešavanjima na Zapadnom Balkanu. Također je dio kongresnog caucusa (grupe) za Bosnu i Hercegovinu.

Kao svoj legislativni prioritet tokom mandata u Kongresu stavila je borbu protiv trgovine ljudima i zlostavljanja žena i djece, a u više navrata je govorila o važnosti prevencije genocida, naglašavajući genocid u Srebrenici kao primjer masovnih zločina.

Zločini nad Bošnjacima nakon što je Vojska Republike Srpske 11. jula zauzela Srebrenicu, tada zaštićenu zonu UN-a, službeno su označeni kao genocid nizom sudskih presuda, uključujući i pravosnažne presude vojnim i političkim liderima Bosanskih Srba, Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

XS
SM
MD
LG