Linkovi

Na prošlotjednom summitu NATO-a ostvaren uspjeh


Nakon prošlotjednog summita NATO saveza u Bukureštu dužnosnici i analitičari ocjenjuju da je ostvaren uspjeh, ali i upozoravaju na nadolazeće izazove.

Pomoćnik američke državne tajnice, Daniel Fried, kaže da je 59. summit NATO saveza bio veoma uspješan. "Prošlotjedni summit NATO saveza bio je jedan od najotvorenijih, najdramatičnijih i najproduktivnijih summita u mom sjećanju. Svakako je bio najmanje planiran skup u dosta godina. Na summit smo otišli doslovno da nismo znali kakav će biti rezultat".

NATO je pozivnice za članstvo uputio Hrvatskoj i Albaniji te je obećao pozivnicu Makedoniji čim riješi prijepor oko naziva s Grčkom. NATO čelnici odbacili su pokušaj Ukrajine i Gruzije da krenu putem članstva no Savez je objavio da namjerava to učiniti u budućnosti. Robert Hunter je bivši američki veleposlanik pri NATO savezu. Prema njegovim riječima, konsenzus oko Ukrajine i Gruzije otišao je dalje nego li je bilo tko mislio da je moguće. "Ukrajina i Gurzija nisu dobili akcijski plan za članstvo no dobili su obećanje da će jednog dana biti članice što je izvanredno i ide i dalje od akcijskog plana".

Više zemalja članica, uključujući Sjedinjenje Države i Francusku, obećalo je da će uputiti dodatne snage u Afganistanu što su pozdravili Britanija i Kanada. No stručnjaci primjećuju da većina europskih zemalja do sada nije dovoljno uložila u vojnike i sredstva u Afganistanu. "Trenutno neke zemlje disproporcionalno sudjeluju u borbama, financiranju misije i podnošenju žrtava. To nije održivo dugoročno. Članice NATO-a moraju osigurati da njihove oružane snage imaju mogućnost sudjelovati u borbama i pobijediti na današnjoj bojišnici".

To su riječi britanskog ministra obrane Liama Foxa koji je primjetio da "zajednička sigurnost znači i zajedničke obveze" za sve članice. Najvjerojatniji slijedeći američki veleposlanik pri NATO savezu, Kurt Volker izjavio je da povećana europska predanost obrani ostaje jedan od najozbiljnijih zadataka Saveza. "Vjerujem da je najveći izazov to što europska javnost ne uočava da su dobrobit i prosperitet i demokracija koji postoje u Europi povezani s ulaganjima u sigurnost i obranu".

Analitičari ističu da – što se tiče sigurnosnih prijetnji – NATO i dalje ostaje glavni temelj europske sigurnosti.

XS
SM
MD
LG