Linkovi

Fried: 'Posjet predsjednika Busha Hrvatskoj - sjajan dan u Zagrebu'


Samo nekoliko sati nakon što se, zajedno s predsjednikom Bushom i državnom tajnicom Condoleezzom Rice, vratio iz Europe u Washington, pomoćnik državne tajnice za politička pitanja Daniel Fried je odgovarao na pitanje novinara.

Daniel Fried je nekoliko puta ponovio kako je summit NATO saveza u Bukureštu bio povijesni i vrlo pozitivan te je izrazio žaljenje što i Makedonija nije mogla dobiti pozivnicu za članstvo u Sjeverno-atlanskoj organizaciji. Za susret Bush-Putin rekao je da predstavlja priliku za daljnje razgovore o razmještanju proturaketnog štita u Europi. Što se tiče posjete predsjednika Busha Hrvatskoj gospodin Fried kaže "…bio je to sjajan dan u Zagrebu…ali, isto tako i za cijelu regiju".

Daniel Fried: Pomislite samo gdje je Hrvatska bila prije 15 godina? Bio je rat, krvoproliće i mogućnost da takva situacija potraje…To su bile užasne godine…Hrvatska je sada snažna demokratska zemlja u kojoj se razvija ekonomija, zemlja povezana s Europom…Ako je Hrvatska bila tako uspješna u kretanju od rata ka miru, od ruševina Jugoslavije do sjajne europske budućnosti, onda je takav put moguć za sve ostale zemlje koje su nastale nakon raspada Jugoslavije…Slovenija je bila prva, Hrvatska je druga, ali neće biti posljednja.

Daniel Fried je brojnim novinarima govorio o, kako se izrazio "…inspirativnom vremenu provedenom na trgu Svetog Marka…" naglasivši kako se američki državni vrh mogao uvjeriti koliko daleko je Hrvatska došla s obzirom da je bila napadnuta u ratu…"Nadam se da će i ostale zemlje, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, Srbija kad bude spremna i ako taj put izabere, zašto ne Kosovo…pronaći svoj put ka Europi" ' rekao je Fried.

Daniel Fried: Kada sam prije godinu dana bio u Zagrebu podrška za ulazak u NATO bila je samo 30 posto , no to se dramatično promijenilo…Što se tiče referenduma – to nije posao američke nego hrvatske vlade…to je demokratska zemlja i rješenje će se pronaći. Mi zasigurno podržavamo poziv Hrvatskoj da pristupi NATO savezu nadajući se da ćemo biti saveznici. ž

Na pitanje – je li u Zagrebu predsjednik Bush razgovarao sa svojim domaćinima o eventualnom otvaranju NATO-vih vojnih baza u Hrvatskoj pomoćnik državne tajnice Daniel Fried je odgovorio "Ne, o u ovom trenutku o tome ne razgovaramo".

XS
SM
MD
LG