Linkovi

Posjet američkog predsjednika dolazi u vrijeme velikog hrvatskog zadovoljstva rezultatima summita NATO-a


S riječima „Pozdrav vojnici“, američki predsjednik George Bush na hrvatskom je pozdravio počasnu zaštitnu bojnu na smotri kojom je večeras dočekan na razgovore s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Jednosatni razgovori iza zatvorenih vrata na kojima su se u izaslanstvu američkog predsjednika nalazili i državna tajnica Condoleeza Rice, te savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley održani su u Uredu hrvatskog predsjednika.

Nakon sastanka dvojice predsjednika uslijedila je svečana večera na kojoj je s hrvatske strane sudjelovalo šezdesetak najviših ličnosti političkog i javnog života.

Time će završiti prvi dan dvodnevnog posjeta predsjednik Sjedinjenih država George Bush koji je u Zagreb doputovao sa svojom suprugom Laurom – u prvi službeni posjet jednog američkog predsjednika od neovisnosti Hrvatske.

U središtu Zagreba, gdje američki predsjednik sa suprugom i visokim izaslanstvom odsjeda u hotelu Westin, kao i oko zračne luke Pleso, vladaju iznimne mjere sigurnosti.

Kasno poslijepodne na Trgu Francuske revolucije mirno se okupilo oko 250 prosvjednika koji su se odazvali pozivu skupine koja sebe naziva „Anti-imperijalistička akcija“.

U prvim večernjim satima i na Cvjetnom trgu zakazani su prosvjedi na koje su pozvale tri nevladine udruge.

Gotovo 24 sata boravka američkog predsjednika odvija su u atmosferi velikog zadovoljstva Hrvatske rezultatima danas okončanog summita Sjevernoatlantskog saveza, s kojeg je – uz snažnu podršku Sjedinjenih država i posebno njenog predsjednika – Hrvatska pozvana u članstvo NATO-a, čiji punopravni član treba postati sljedeće godine.

Predsjednik Bush sutra se sastaje s premijerom Sanaderom, te će se obratiti Zagrepčanima na trgu Sv.Marka.

XS
SM
MD
LG