Linkovi

'Dječji križarski pohodi nikad nisu dobri završavali' - Newsweek o napadima na ambasade u Beogradu


Američki tisak piše o događajima u Beogradu, koji su kulminirali paljenjem američke i demoliranjem hrvatske ambasade.

Dopisnik tjednika Newsweek iz Beograda piše da je najzastrašujuće bilo vidjeti da su u masi nasilnika i vandala prominentno mjesto imala djeca stara devet ili deset godina.

Kako su vlasti svim javnim ustanovama naredile da na dan prosvjeda protiv državnosti Kosova ne smiju raditi, na masovnim se prosvjedima okupilo mnogo omladine, od koje je dio bio spreman paliti i rušiti – piše američki novinar.

Djeca – prosvjednici, koje američki novinar sarkastično uspoređuje sa sudionicima 'dječjeg križarskog pohoda' s početka 13. stoljeća, bila su prva koja su ušla u zatvoreni kompleks američkog veleposlanstva, jer su se uspjela provući kroz čelične rešetke na ogradi.

'Jučerašnji događaji u Beogradu neće Srbiji pribaviti mnogo štovatelja u svijetu' – piše iz Beograda novinar Newsweeka. Naime, dječji križarski pohodi obično su 'vrlo loše završavali.'

******

Ekonomska on-line publikacija Market Watch navodi mišljenje Jona Levyja, stručnjaka za Istočnu Europu pri konzultantskoj firmi Eurasia Group. Levy smatra da situacija u Beogradu 'nije tako loša koliko se čini', pogotovo ako se mišljenje stvara jedino na temelju fotografija uspaljene gomile.

'Srbija – iako oštro kritizira Europsku Uniju – namjerava u nju ući i na putu je da to učini' – kaže Jon Levy te dodaje da se 'vlada u ovom trenutku solidno drži, iako su srbijanske vlade tradicionalno prilično nestabilne.'

Članak navodi i prognozu neimenovanog analitičara investicijske tvrtke Goldman Sachs koji smatra da će 'zemlje koje se protive državnosti Kosova nju na kraju ipak priznati, no za to će trebati godine, možda i desetljeća'.

'Srbija će Kosovo priznati tek ukoliko to ostane jedini uvjet za njezino članstvo u Europskoj uniji, ukoliko naravno Srbija uopće dođe do te točke' – rekao je za Market Watch analitičar firme Goldman Sachs.

XS
SM
MD
LG