Linkovi

Nicholas Burns: "Čuli smo odviše zapaljive retorike od srbijanske vlade i čelnika Srba na Kosovu"


Sjedinjene Države su i službeno uložile prosvjed srbijanskoj vladi zbog neadekvatnih mjera sigurnosti oko kompleksa američkog veleposlanstva u Beogradu. Iz Državnog tajništva je poručeno da ljutnja zbog kosovske neovisnosti ne može biti izgovor za napad i protu-američko raspoloženje. O napadu na američko veleposlanstvo oglasili su se danas brojni bivši i sadašnji američki diplomati, te analitičari i poznavatelji prilika u regiji.

Podtajnik u Državnom tajništvu Nick Burns je po uputama državne tajnice Condoleezze Rice prenio srbijanskim dužnosnicima da se jučerašnji događaji ne smiju ponoviti u budućnosti, a od premijera Koštunice dobio je uvjeravanja da neće. U izjavi za CNN treći čovjek američke diplomacije još je jednom izrazio američko zgražanje onim što se dogodilo u Beogradu, napomenuvši da srbijanska vlada ima temeljnu odgovornost po Bečkoj konvenciji da štiti diplomatske objekte:

"Nije bilo dostatnog osiguranja oko našeg veleposlanstva u Beogradu, a ono sigurnosti što je bilo se jednostavno raspršilo sučeljeno s tom nekontroliranom ruljom. Ja sam nazvao srbijanskog premijera i ministra vanjskih poslova i rekao im da ćemo ih smatrati osobno odgovornima za sigurnost naših diplomata i američkih građana. Također sam im rekao da je vatrena retorika mnogih srbijanskih ministara pridonijela neciviliziranom i nasilnom ponašanju koje smo jučer vidjeli na ulicama Beograda."

Nick Burns je dodao da je State Department spreman zaštiti diplomate i američke građane u Srbiji, ali da bi to učinio treba se osloniti na srbijanske snage sigurnosti, što je uobičajena praksa u svim zemljama. Podtajnik američkog Državnog tajništva je dodao kako je dobio uvjeravanja od Srbije da će mjere sigurnosti ubuduće biti adekvatne:

"Mi se nadamo da će se sada pojaviti i priopćenja srbijanskog čelništva koja će biti racionalna i umjerena i u kojima će reći svom vlastitom narodu da ne sudjeluje u nasilju protiv Amerikanaca, Britanaca, Turaka ili bilo koga drugoga, jer jučer je napadnut velik broj veleposlanstava. I mislim da smo čuli odviše zapaljive retorike od srbijanske vlade i čelnika Srba na Kosovu. Ono što želimo na Kosovu jest da se poštuje zakon, da prevladava razum. I mislim da vlasti u Beogradu snose odgovornost da uspostave atmosferu kako bi se na Kosovu ostvarili mir i stabilnost. A da bi se to ostvarilo potrebna su smirena i racionalna priopćenja, odgovorna priopćenja, ali i djela od strane srbijanske vlade u Beogradu i srbijanskih čelnika na Kosovu. Kosovo ima sve razloge da bude neovisno. Pravda je ostvarena. To je stupilo na snagu, ako hoćete gledati povijesno, ovo je posljednji čin dezintegracije Jugoslavije."

Slične stavove iznio je i bivši podtajnik američkog Državnog tajništva Richard Holbrooke, koji se smatra arhitektom Daytonskog mirovnog sporazuma i koji je sudjelovao u neuspjeloj američkoj diplomatskoj misiji 1999. godine nakon koje je došlo do zračnih udara NATO saveza na Srbiju. Sadašnju situaciju Richard Holbrooke je stavio u širi međunarodni kontekst rekavši da ima nešto što je puno važnije i opasnije u ovom trenutku - Rusi:

"Putin i Rusi potiču najlošije elemente u podijeljenom političkom sustavu Srbije već godinama, dok Bruxelles nudi put za pridruživanje Europskoj uniji. Za Sjedinjene Države veliko je pitanje zašto Putin potiče probleme u regiji koja je mirna već godinama. Ova se administracija nije s time sučelila, to je veliko pitanje i mi se moramo pozabaviti ovim problemom koji leži u pozadini situacije u Srbiji."

Glede Kosova Richard Holbrooke je posebno napomenuo Mitrovicu, rekavši da je to najopasnije mjesto u Europi, te da bi snage NATO saveza trebale reagirati prije negoli dođe do nasilja većih razmjera.

XS
SM
MD
LG