Linkovi

Predstavlja li državnost Kosova međunarodnopravni presedan?


Općenito gledano, američki se analitičari slažu da je priznanje državnosti Kosova – koja će biti nadgledana od strane međunarodne zajednice – potez bez presedana u međunarodnom pravu. No, neki od stručnjaka za ovu problematiku upozoravaju da priznanje Kosova ne predstavlja presedan na koji će moći računati druge regije u svijetu, koje imaju ambicije da postanu samostalne države. Kako izvješćuje Ivana Kuhar, o ovom se pitanju nedavno raspravljalo na jednom panelu u Washingtonu.

Kosovo je prije desetak dana proglasilo neovisnost. Sjedinjene Države i niz europskih zemalja priznale su novu državu na Balkanu, dok joj se Rusija oštro protivi. Zamjenik ruskog premijera Dimitri Medvedev izjavio je da je Srbija jedinstvena država te da se njezina suverenost proteže i na Kosovo. Medvedev – za kojeg se očekuje da će pobijediti na predsjedničkim izborima u nedjelju – rekao je da proglašenje kosovske nezavisnosti predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Vlada Sjedinjenih Država smatra da je Kosovo poseban slučaj te da proglašenje državne neovisnosti ove pokrajine ne predstavlja model za druge regije i pokrajine koje možda razmišljaju od odcjepljenju.

Pavel Baev iz Međunarodnog instituta za mir u Oslu kaže da se razlike oko Kosova ne tiču Rusije već je to pitanje legalnosti i održivosti te pokrajine kao neovisne zemlje: "Iako se Rusija stalno spominje kao glavna prepreka državnosti, kosovski problem tiče se samog Kosova. Naime, ta nedavno proglašena zemlja je šovinistička tvorevina, u ekonomskom je smislu disfunkcionalna, a ogrezla je u kriminalu. Mislim da su te činjenice korijen budućih problema."

Nikolai Sokov iz Instituta za međunarodna istraživanja u Montereyu, Kalifornija, kaže da Moskva neće iskoristiti Kosovo te priznati državnu samostalnost secesionističkih regija na Kavkazu, koje već godinama podržava: "Rusija u vezi s tim neće učiniti ništa. Ako analizirate rusku vanjsku politiku u vezi s ovim problemom, Rusi su uvijek puno pričali ali nisu djelovali vrlo oštro."

Međutim Nikolai Sokov kaže da ga brine mogućnost da će Moskva možda u nekim situacijama početi kršiti međunarodno pravo, opravdavajući se da ga je Zapad prekršio u slučaju Kosova.

Alex Cooley sa sveučilišta Columbia kaže da je status Kosova vrlo važan problem, kada je u pitanju budućnost međunarodnopravne regulacije ovih pitanja. Jer kako god opisivali proglašenje državnosti od strane Kosova, riječ je o presedanu. "Do sada je jedan od razloga za negiranje državnih aspiracija bio ekonomski argument – regija jednostavno nije mogla sama preživjeti u gospodarskom smislu. Međutim, danas taj argument više nije jak – kada postoji Europska unija, kojoj će nova država pripadati. Taj argument više ne funkcionira i toga su svjesni Španjolci, Rumunji, Slovaci, koji se protive nezavisnosti Kosova. Jer ako će jednog dana nezavisna Flamanska ili nezavisna Škotska također biti članice Europske unije, onda argument o njihovoj mogućoj gospodarskoj neodrživosti pada u vodu" - kaže Alex Cooley.

Panel o međunarodnopravnom aspektu kosovske državnosti nedavno je održan na sveučilištu Georgetown u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG