Linkovi

U New Hampshireu pobijedili Hillary Clinton i John McCain


Na temelju do sada prebrojanih glasova na stranačkim izborima u saveznoj državi New Hampshire, američki mediji prognoziraju da je na izjašnjavanju pristaša Demokratske stranke, o predsjedničkom kandidatu za izbore u studenom, pobijedila senatorica iz New Yorka Hillary Clinton.

U neočekivano neizvjesnoj utrci – jer su ankete davale prednost njezinom protivniku senatoru Baracku Obami – Hillary Clinton je osvojila nekoliko postotaka glasova više od senatora iz Illinoisa, koji je prošli tjedan pobijedio na stranačkom kolegiju demokrata u Iowi.

Na stranačkim izborima Republikanske stranke pobijedio je senator iz Arizone John McCain. McCainova pobjeda predstavlja dramatičan povratak predsjedničkog kandidata kojeg su do nedavno gotovo svi otpisivali. Iza McCaina završio je Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa.

Odaziv glasača na stranačke izbore u New Hampshireu bio je vrlo dobar - čini se da je glasalo oko pola milijuna ljudi.

Stranačka izjašnjavanja u ovoj saveznoj državi na američkom Sjeveroistoku su 'otvorena', što znači da na njima mogu sudjelovati i građani koji nisu registrirani pristaše ili članovi Demokratske odnosno Republikanske stranke.

Stranački izbori nastavljaju se sljedećih tjedana i mjeseci u ostalih 48 saveznih država, a izborni proces odabira predsjedničkih odnosno dopredsjedničkih kandidata završit će krajem ljeta ove godine, na nacionalnim konvencijama Republikanske odnosno Demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG