Linkovi

Uoči primarnih izbora u New Hampshireu predsjedničke utrke sve neizvjesnije


Glasači u saveznoj državi New Hampshire izlaze na prve tzv. primarne, odnosno, stranačke predsjedničke izbore u ovom izbornom ciklusu. Ankete javnog mnijenja pokazuju da su utrke i s demokratske i s republikanske strane izuzetno tijesne, nakon godine dana predizbornih kampanji u kojima sudjeluje vrlo široki spektar kandidata.

Pitoreskni gradić Exeter dio je krajobraza New Hampshirea, države poznate po tome da u njoj Amerikanci izlaze prvi na primarne izbore svake četiri godine kako bi izabrali kandidate za predsjedničku nominaciju Demokratske i Republikanske stranke. Krasan snijegom prekriveni krajobraz pruža idilično okruženje za primarne izbore koji često lansiraju političke kandidate u smjeru stranačke predsjedničke nominacije.

Allan Lichtman profesor je i stručnjak za povijest američkih predsjednika na Sveučilištu American ovdje u Washingtonu. "Vrijednost ranih primarnih izbora je u tome da imaju svojevrsni efekt praćke, lansiraju vas prema pobjedi na kasnijim primarnim izborima".

Pobjede na izbornim odborima u Iowi senatora iz Illinoisa Baracka Obame i bivšeg guvernera Arkansasa Mikea Huckabeeja preobličile su utrku za Bijelu kuću. Oni su pobijedili vodeće kandidate svoje stranke koji predvode po podršci na nacionalnoj razini – demokratsku senatoricu iz New Yorka i bivšu prvu američku damu Hillary Rodham Clinton i bivšeg gradonačelnika New Yorka republikanca Rudyja Giulianija.

Za razliku od glasača u većim saveznim državama koje kasnije održavaju primarne izbore, glasači u New Hampshireu imaju priliku susretati kandidate u relativno manjim skupinama i postavljati im pitanja o bitnim temama. Stephen Hess politički je analitičar pri Instituciji Brookings. "Ti ljudi proučavaju. Gotovo osjećaju da ne mogu glasovati za nekog kandidata ukoliko ga nisu osobno pogledali u oči i rukovali se s njim".

Oko 45 posto glasača u New Hamsphireu su neovisni te je često teško prognozirati kako će glasovati na primarnim izborima. Poslušajmo još jednom profesora Allan Lichtmana. "Neovisni glasači igraju ogromno ulogu na primarnim izborima u New Hampshireu. Mogu biti veliki segment glasova u vrlo maloj saveznoj državi i vrlo neovisno nastrojenoj državi poput New Hamsphirea".

Ovdje u Exeteru dvoje neovisnih glasača su Linda i John Noon, koji su se upravo vratili kući nakon što su živjeli u Europi. "Zanima me što kandidati imaju za reći jer sam živjela u inozemstvu, tako da želim čuti više informacija. Međutim, uglavnom me zanimaju njihove ideje o zdravstvenoj zaštiti i ratu u Iraku".

Ovaj bračni par kaže da se još nije odlučio za koga će glasovati, međutim gospodin Noon kaže da je sklon Baracku Obami. "Razmišljam o njemu kao o nekom poput Kennedyja, koji je na neki način bio potencijalni gubitnik. Spreman sam na promjenu i volio bih vidjeti nekog u Bijeloj kući tko je drugačiji".

Ankete pokazuju da se Obama, koji pokušava postati prvi predsjednik afričkog podrijetla, uspijeva identificirati kao demokratski kandidat koji će najvjerojatnije donijeti promjene u Washington. Dante Scala profesor je političkih znanosti na Sveučilištu New Hampshire. "Svakako ako Obama pobijedi u New Hampshireu, tad će stvar ovisiti o državama poput South Caroline koje imaju velim broj Amerikanaca afričkog podrijetla. Ako crnački glasači povjeruju da je Obama pravi kandidat, crni kandidat koji je pobijedio u dvije "najbjelje" države u zemlji, počet će Obamu shvaćati ozbiljno i uključiti se u njegovu kampanju. Ako se to dogodi, teško je vidjeti gdje bi Hillary Clinton mogla ostvariti neku veliku prednost".

Na republikanskoj strani, Mike Huckabee, bivši baptistički svećenik, zaprepastio je mnoge svojom pobjedom na izbornim odborima u Iowi. U New Hampsireu Huckabee se nalazi iza bivšeg guvernera Massaschusettsa Mitta Romneya i senatora iz Arizone Johna McCaina. Poslušajmo još jednom političkog analitičara Dantea Scalu. "Ono o čemu se odlučuje u New Hampshireu s republikanske strane jest uistinu natjecanje da se bude protu-Huckabeejev kandidat, a John McCain želi zauzeti taj položaja, a to i može učiniti ako pobijedi u New Hampshireu".

U Exeteru i cijelom New Hampshireu glasači se pripremaju da izaberu svog kandidata za predsjednika. Pobjeda u New Hamsphireu nije jamstvo da će kandidat osvojiti i stranačku nominaciju, međutim, pobjeda u ovoj državi dala bi dodatni poticaj bilo kojem od kandidata u ovogodišnjoj utrci za Bijelu kuću.

XS
SM
MD
LG