Linkovi

Spremna na poraz, Hillary Clinton ipak pobijedila


Na naslovnicama američkih dnevnika jutros dominiraju rezultati stranačkih izbora u saveznoj državi New Hampshire. Pristaše Republikanske stranke podržale su predsjedničku kandidaturu senatora iz Arizone Johna McCaina, dok su se registrirani pristaše i članovi Demokratske stranke – u prilično neizvjesnoj utrci – izjasnili za senatoricu iz New Yorka, Hillary Clinton.

Ankete su ukazivale da će format takozvanih 'otvorenih' stranačkih izbora – na kojima mogu sudjelovati i građani koji nisu registrirani republikanci ili demokrati, već 'nezavisni glasači' – pomoći Johnu McCainu te demokratu Baracku Obami.

Kako piše New York Times, čini se da su nezavisni glasači više pomogli republikancu McCainu.

Prema newyorškom listu, stranački izbori u New Hampshireu predstavljaju težak poraz za Mitta Romneya, bivšeg guvernera susjednog Massachusettsa i uspješnog poslovnog čovjeka koji iz vlastita džepa financira svoju predsjedničku kampanju, i koji je u nju uložio višestruko više novca od bilo kojeg svojeg suparnika. No, bez obzira na to, Romney je već po drugi put u tjedan dana, na drugom mjestu među republikancima, bez pobjede, prvo je to bilo u Iowi, a sinoć i u New Hampshireu – piše New York Times.

Dnevnik Washington Post piše da je 'još jučer, rijetko koji politički znalac predviđao da će Hillary Clinton pobijediti u New Hampshireu.' Čak su i ljudi iz njezina izbornog stožera rezignirano govorili o nastupajućem uvjerljivom porazu te pobjedi Baracka Obame, a nagađalo se i o smjenama među saveznicima i stručnjacima u izbornom stožeru senatorice iz New Yorka.

Kako se čini – piše washingtonski dnevnik – za pobjedu Hillary Clinton je bila ključna podrška žena. Za razliku od Iowe, u New Hampshireu žene su uvjerljivom većinom podržale bivšu prvu damu Sjedinjenih Država, a danas senatoricu iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG