Linkovi

Na republikanskim stranačkim izborima u Michiganu pobijedio Mitt Romney


Na stranačkim izborima Republikanske stranke u saveznoj državi Michigan pobijedio Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa.

Romney je pobijedio dvojicu do sada najuspješnijih predsjedničkih aspiranata – Johna McCaina koji je prošli tjedan pobijedio u New Hampshireu te Mike Huckabeeja, pobjednika izbornog kolegija u Iowi, prije dva tjedna.

Mitt Romney je u Michiganu imao prednost – on je odrastao u toj industrijskoj državi Sredjeg zapada, u kojoj mu je otac, prije četrdesetak godina bio guverner.

Mitt Romney je u govoru nakon proglašenja pobjede rekao da je riječ o 'pobjedi optimizma nad pesimizmom kojim zrači Washington'.

Na stranačkom odmjeravanju Demokratske stranke najviše glasova dobila je senatorica Hillary Clinton, međutim ovo izjašnjavanje za utrku političara iz te stranke ima malu važnost. Nacionalna centrala Demokratske stranke odlučila je da se rezultati iz Michigana ne uzimaju u obzir zbog toga što je lokalna podružnica demokrata pomakla datum stranačkih izbora, mimo ugovorenog nacionalnog rasporeda.

Glavni protivnici Hillary Clinton – Barack Obama i John Edwards – nisu se u Michiganu zbog toga niti natjecali. Troje glavnih suparnika iz Demokratske stranke sinoć su bili u Las Vegasu u Nevadi, gdje su sudjelovali u televizijskoj debati, pred izborni kolegij u toj saveznoj državi koji se održava u subotu.

XS
SM
MD
LG