Linkovi

Pred stranačke izbore u Michiganu, neizvjesna utrka McCaina i Romneya


U saveznoj državi Michigan danas se održavaju stranački izbori na kojima će se pristaše Republikanske stranke izjasniti koji bi političar trebao biti predsjednički kandidat na nacionalnim izborima u studenom.

Prema istraživanjima javnog mnijenja, u Michiganu će biti vrlo neizvjesno jer senator iz Arizone John McCain i bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney imaju prilično jednake šanse za pobjedu. Na trećem je mjestu po popularnosti bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee.

Republikanski su kandidati proveli prošlih nekoliko dana uvjeravajući glasače da su spremni – ukoliko budu izabrani za predsjednika države – pomoći Michiganu, saveznoj državi koja u ekonomskom smislu prolazi kroz prilično teška vremena, zbog slabe prodaje američkih marki automobila koji se mahom u njoj proizvode.

Stranački izbori demokrata se u Michiganu ne održavaju jer je Demokratska stranka na nacionalnoj razini kaznila svoju lokalnu podružnicu zbog toga što je pomakla datum izbora, u namjeri da ih održi što je prije moguće, te je time prekršila pravila o rasporedu lokalnih stranačkih izjašnjavanja.

Sljedeće izjašnjavanje pristaša Demokratske stranke bit će u Nevadi, gdje se u subotu održava stranački izborni kolegij.

XS
SM
MD
LG