Linkovi

Amerikanke - odlučujući 'izborni blok' u utrci za Bijelu kuću?


Izborni glasovi žena donijeli su demokratskoj predsjedničkoj pretendentici, senatorici New Yorka Hillary Clinton tijesnu pobjedu na nedavnim primarnim stranačkim izborima u New Hampshireu, samo nekoliko dana nakon što su republikanskom predsjedničkom aspirantu, bivšem guverneru Arkansasa Mikeu Huckabeeju pružili pobjedu na izbornom kolegiju u Iowi.

Mnogi analitičari, međutim, upozoravaju da žene kao birači nisu monolitni blok. U prilogu Aide Akl - više o mogućem značaju ženskih glasova na predsjedničkim izborima u studenom.

Prema različitim ispitivanjima, više od polovice onih koji su glasovali na izbornom kolegiju u Iowi i primarnim stranačkim izborima u New Hampshireu bile su žene. U Iowi, neudate simpatizerke Demokratske stranke, favorizirale su senatora iz Illinoisa Baracka Obamu. Udate žene iz Republikanske stranke, pak, identificirale su se s evangeličkim vjerskim karakterom Mikea Huckabeeija. Na primarnim stranačkim izborima u New Hampshireu, starije su žene prevagnule ishod u korist senatorice Clinton.

Frank Newport, glavni urednik Gallup Polla i dopredsjednik organizacije Gallup, u Princetonu, u New Jerseyu, kaže da žene, koje predstavljaju vrlo važnu izbornu bazu, ne glasaju uvijek u jedinstvenom bloku: "One su nešto malo važnije od muškaraca kao birača jer ih je više i jer su potencijalno ogromno biračko tijelo. No, ne raspolažem nikakvim pokazateljima da će na ovim izborima ijedna skupina žena biti više ili manje važna nego u bilo kojim drugim izborima. Ono što je značajno jest da danas u Americi postoji velika raznolikost u tipovima žena, da taj segment biračkog tijela nije monolitan. Među više od 100 milijuna žena, jedino se može s više sigurnosti procijeniti da će udate i religiozne žene vjerojatnije biti simpatizeri Republikanske stranke, a neudate i nereligiozne Demokratske stranke."

Žensko biračko tijelo u Sjedinjenim Državama obuhvaća udate žene, zaposlene majke, samohrane majke na socijalnoj pomoći, udovice, neudate i razvedene žene, te lezbijke. Premda svaka od ovih grupacija može imati svoje specifične interese, neki analitičari kažu da većina žena svoju podršku nekom političkom kandidatu temelji na pitanjima za koja se taj kandidat - bilo muškarac ili žena - zalaže, a ne na spolu kandidata.

Victoria Budson, direktorica programa Žene i društvena politika na Sveučilištu Harvard, kaže da žene konzistentno svoje izborne glasove fokusiraju na pitanja koja su važna za njihove živote: "Ta su pitanja: zdravstvena skrb, ekonomija, okoliš i sigurnost radnog mjesta. Vidimo da žene žele da stvari koje su potrebne njihovim obiteljima, uključujući i obrazovanje, budu odgovarajuće zastupljena od strane njihovih izabranih čelnika. I upravo za to žene i glasaju."

Drugi faktori, poput vjere, dijelom su uobličili glasanje žena u Iowi i New Hampshireu, ističe politolog John Fortier, iz Instituta American Enterprise u Washingtonu: "Žene su u značajno većem broju glasači za demokrate nego što su to muškarci. Republikanski glasači su u malo većem broju muškarci nego žene. No, udate žene češće glasuju za republikance, te je Mike Huckabee dobio najveći postotak ženskih glasova u Iowi. On se posebice dopada vjernicima, a žene su nešto više religiozne od muškaraca. Ta se razlika nije u tolikoj mjeri vidjela u New Hampshireu, jer je ta savezna država manje religiozna."

Uz vjeru, u obje ove savezne države pokazalo se da su žene glasovale u skladu s dobi. Prema Fortieru, neudate starije žene podržavaju Hillary Clinton, a neudate mlađe Baracka Obamu, dok se među udatima nije vidjela tako značajna razlika.

I dok se ne može sa sigurnošću reći što je motiviralo žene u New Hampshireu da u većem broju podrže senatoricu Clinton nakon njezinog poraza u Iowi, Frank Newport, iz Gallupa, smatra da je Hillary Clinton prva žena u povijesti Sjedinjenih Država koja je ravnopravni i uvjerljivi kandidat za predsjednika, te da kao takva predstavlja ključ pitanja kako bi žene glasači mogle utjecati na predsjedničke izbore u studenom: "Na temelju naših podataka, ona bi trebala imati prednost kod ženskih glasača kakvu uobičajeni demokratski kandidat ne bi uživao. No, može li ona tu prednost pretvoriti u izbornu pobjedu u smislu osvajanja demokratske nominacije i, potom, pobjede na izborima u studenom? To je ono pravo pitanje."

Ove se godine očekuje da će na izbore izaći milijuni žena birača koje nisu glasovale na predsjedničkim izborima 2004. Većina analitičara kaže da bi upravo te žene mogle dati odlučujuće glasove koji će odrediti ishod predsjedničkih izbora 4. studenog.

XS
SM
MD
LG