Linkovi

Stranački izborni odbori u Iowi izabrali Baracka Obamu i Mikea Huckabeea


Bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee – praktički nepoznat na američkoj nacionalnoj političkoj sceni još prije samo nekoliko mjeseci – pobijedio je na republikanskom predsjedničkim izbornim odborima u saveznoj državi Iowi. Senator iz Illinoisa Barack Obama, koji pokušava postati prvi crnački američki predsjednik, odnio je pobjedu na strani demokrata. Pobjednike su kasno sinoć projekcijom izbrojanih rezultata proglasile izvještajne agencije i američke televizijske mreže.

Kod republikanaca, Mike Huckabee je ostvario značajnu prednost pred najbližim suparnikom, bivšim guvernerom Massachusettsa Mittom Romneyem. Treći je bivši senator Fred Thompson – poznat i kao glumac u popularnoj seriji Zakon i red - a odmah za njim slijedi senator iz Arizone John McCain.

Kod demokrata, bivši senator John Edwards je drugi, s vrlo malom prednošću pred senatoricom iz New Yorka Hillary Clinton.

Glasači u srednjozapadnoj državi Iowi odazvali su se svojim stranačkim izbornim odborima usprkos velike hladnoće, okupivši se na manjim skupovima bilo u društvenim domovima ili u privatnim kućama. Procjenjuje se da se glasanju odazvalo oko 200 tisuća građana.

Slijedeća postaja za republikance je isto takav sustav glasanja putem odbora u saveznoj državi Wisconsin, sutra, dok obje stranke imaju prve primarne, odnosno stranačke, izbore 8. siječnja u saveznoj državi New Hampshire. U tjednima nakon toga održat će se brojni stranački izbori i u mnogim drugim saveznim državama.

U kolovozu i rujnu, dvije će najveće stranke održati svoje konvencije na kojima će istaknuti svaka svog kandidata za predsjedničke izbore u studenom.

XS
SM
MD
LG