Linkovi

Politički profili: Mike Huckabee i Barack Obama


Bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee i senator Barack Obama pobijedili su kao kandidati svojih stranaka na izbornim odborima u saveznoj državi Iowi, gdje republikanci i demokrati tradicionalno najprije odlučuju o svom predsjedničkom izboru. Sljedeći prilog osvrće se na političke profile ove dvojice kandidata koji su odnijeli pobjedu na izbornim odborima u saveznoj državi Iowi, stranačkim izborima kojima tradicionalno u Sjeidnjenim Državama počinje složeni izborni proces izbora predsjednika. Počnimo s bivšim guvernerom Akansasa.

Do prije nekoliko mjeseci Mike Huckabee bio je slabo poznat izvan svoje savezne države. On projicira optimizam i često u svojoj kampanji koristi auto-ironiju. Sebe je pozicionirao kao dopadljivog kandidata bez odviše izgleda. Jedan novinar ga je upitao zašto se uključio u predsjedničku utrku.

Huckabee: Mogao bih početi tako da kažem da sam skroz poludio, međutim, to vjerojatno nije odgovor koji biste htjeli objaviti. Ne, mislim da Amerika treba pozitivno i optimistično čelništvo kako bi se obnovio duh nacije.

Mike Huckabee obraćao se tzv. društvenim konzervativcima. Propovijeda duboka religiozna vjerovanja, kao što je zgražanja nad pobačajem i istospolnim brakovima. Međutim, ovaj zaređeni baptistički svećenik protivi se brzom etiketiranju. Ima sastav u kojem svira bas gitaru. Ime sastava je Capitol Offense.

Bivši guverner upravljao je saveznom državom Arkansas od 1996. do 2007. godine. Ismijao je antiporesku dogmu svoje vlastite stranke tako što je povećao poreze da bi financirao zdravstvenu zaštitu djece. Neki analitičari kažu da bi Huckabeejeva kombinacija društvenog konzervativizma i ekonomskog populizma mogla biti jako privlačna bijeloj i crnoj radničkoj klasi na Jugu i Srednjem zapadu. Često spominje jednog drugog bivšeg guvernera Arkansasa koji je također došao iz radničke obitelji u malom mjestu Hope – Billa Clintona. Clinton je dva puta pobijedio na izborima za predsjednika.

Mike Huckabee je prošao kroz nekoliko preobražaja. Kao prvi muškarac u svojoj obitelji koji je diplomirao na fakultetu postao je guverner. Kasnije je na zahtjev liječnika izgubio skoro 50 kilograma, preobražavajući se u maratonca. Sad se analitičari pitaju može li kandidat koji je zaostajao u anketama pred svojim protivnicima postati vodeće ime republikanske predsjedničke utrke. Stuart Rothenberg politički je analitičar i osnivač jednog uglednog političkog newslettera.

Rothenberg: Mislim da je Huckabee zabilježio određenu prednost kad su konzervativni republikanci počeli tražiti kandidata s kojim su u potpunosti zadovoljni. Nitko od stvarnih vodećih kandidata ne odgovara tom opisu. Huckabee bi mogao biti taj koji odgovara.

Iako kritičari kažu da on praktički uopće nema nikakvog iskustva na polju vanjske politike, Huckabee zauzima žestoke stavove protiv terorizma, isto kao i drugi republikanski kandidati.

Huckabee: Nikad nećemo u potpunosti razumjeti dubinu fanatizma koja pokreće islamofašizam, i stoga moramo osigurati da svaki Amerikanac razumije da je prijetnja našoj slobodi istinska.

Ovaj republikanski predsjednički kandidat izjavio je za Glas Amerike da vjeruje kako može osvojiti nominaciju svoje stranke – bez velikih količina novca i kampanje organizirane na nacionalnoj razini.

Huckabee: Pomislite gdje smo samo počeli, na samom dnu, i otada se samo uspinjemo. Drugi su počeli na vrhu. Vrlo se malo njih koji su počeli na vrhu ili pri vrhu još uvijek tamo nalazi. I dok drugima voda prodire u brodove ili su se nasukali, mi plovimo punim jedrima.

Glasači u New Hamshireu bit će sljedeći koji odlučuju je li Mike Huckabee spreman da trči na najvećem maratonu svog života, utrci za Bijelu kuću.

***

Demokratski senator Barack Obama prvi je Amerikanac afričkog podrijetla koji je pobijedio na stranačkim izborimau Iowi. Senator Obama nada se da će postati i prvi američki predsjednik afričkog podrijetla. Međutim, pobjeda u Iowi tek je početak tog puta.

Barack Obama rođen je na Havajima 1961. godine, kao sin oca Kenijca i majke Amerikanke iz Kansasa. Proveo je dio djetinjstva u Indoneziji, a poslije je pohađao Sveučilište Columbia u New Yorku i pravni fakultet Sveučilišta Harvard u Bostonu. Politička karijera senatora Obama oblikovana je godinama aktivističkog rada u njegovoj zajednici u Chicagou i djelatnošću u Senatu savezne države Illinois čiji je bio član. Obama je u američki Senat izabran 2004, iste godine kad je održao jedan od glavnih govora na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke.

Obama: Stojim ovdje znajući da je moja priča dio šire američke priče, da dugujem svima koji su ovdje došli, i da ni u jednoj drugoj zemlji na svijetu moja priča ne bi bila moguća.

Ovaj govor senatora Obame na konvenciji učinio ga je poznatim na nacionalnoj razini i pripremio pozornicu za objavu njegove predsjedničke nominacije.

Obama: U sjeni starog Capitola gdje je Lincoln jednom pozvao podijeljenu kuću da zajedno ustane.

Politički analitičar sa Sveučilišta Virginije objašnjava da se senator Obama u stanju zbližiti s pojedincima ali i sa mnoštvom kao cjelinom.

Sabato: Energija koja dolazi s njegovim mladalačkim entuzijazmom veliki je plus. To je uistinu situacija kao s Johnom Kennedyjem šezdesetih godina. To mu daje stvarnu šansu.

Demokratski protivnici usredotočavaju se na ono što nazivaju relativnom Obaminom mladošću i neiskustvom. Obama priznaje da nije proveo mnogo godina pokušavajući naučiti kako funkcionira Washington.

Obama: Dovoljno sam dugo tamo da znam da se način na koji Washington funkcionira mora izmijeniti.

Kao i mnogi drugi demokrati, senator Obama se protivi ratu u Iraku i zalaže se za uspostavljanje vremenskog okvira za povlačenje američkih vojnika iz te zemlje.

Obama: Ne postoji vojno rješenje za Irak. Nikad nije ni postojalo. Najbolji način da se zaštitimo i primoramo iračke čelnike da okončaju svoj građanski rat jest da odmah počnemo povlačiti svoje borbene jedinice. Ne za šest mjeseci, već sad.

Stručnjaci vjeruju da je Obama najznačajniji predsjednički kandidat afričkog podrijetla u američkoj povijesti. Jedan od njih je John Fortier iz Instituta American Enterprise.

Forttier: Neki brinu da će kandidat afričkog podrijetla još uvijek imati problema da pobjedi u Americi na izborima za predsjednika. Mislim da postoje određene zabrinutosti u tom smislu, međutim, Amerika je otišla vrlo daleko u tom smjeru tijekom godina, a ankete ukazuju da bi većina ljudi prihvatila predsjednika crnca.

Multi-kulturalno podrijetlo Baracka Obame i njegova sposobnost da se zbliži s glasačima učinila ga je jedinstvenim kandidatom u povijesti američkog predsjedništva. Glasači u Iowi i New Hampshireu u siječnju će biti prvi koji će reći da li svjež pristup Baracka Obame predstavlja dovoljnu protutežu njegovom nedostatku iskustva.

XS
SM
MD
LG