Linkovi

Pobijediti ili otići? - u Washingtonu se zahuktava raspra o promjenama u politici prema Iraku


Nedavni izbori za Kongres ukazali su na želju javnosti u Americi da vlada promijeni svoju strategiju u Iraku. No, očito je da između Kongresa i vlade ne postoji konsenzus o tome što bi bilo najbolje učiniti.

Demokratska stranka smatra da je na izborima pobijedila zbog toga što je dobar dio javnosti nezadovoljan situacijom u Iraku. Mnogi demokrati zbog toga traže da se s postupnim povlačenjem vojske iz Iraka počne u roku od četiri do šest mjeseci.

No, republikanski senator John McCain – vjerojatni predsjednički kandidat na izborima 2008. – zalaže se za suprotno. On smatra da će Amerika uspjeti u Iraku jedino ako tamo uputi dodatna pojačanja: "Očito je da u Iraku ne pobjeđujemo. Tamo treba poslati dodatne snage, i to pod hitno."

Većina demokrata – koji će uskoro biti većina u oba doma Kongresa – zalaže se za postupno povlačenje. Oni smatraju da će takva strategija dati na znanje domaćim snagama u Iraku da brže porade na rješavanju unutrašnjih problema – prvenstveno zaustavljanje vjerskog nasilja - te da odgovornost za stabilnost zemlje preuzmu u svoje ruke. O tome je nedavno govorio demokratski senator Joe Biden:

"Najbolja je opcija da se iračkom vodstvu da na znanje da mi u njihovoj zemlji nećemo biti beskonačno. Treba im reći da ćemo u roku od sljedeća četiri mjeseca početi s povlačenjem. Za njih je središnje pitanje da se ujedine, da postignu sporazum između sebe. Tu im mi ne možemo puno pomoći."

Debata o promjeni američke politike u Iraku posljedica je izbora za Kongres, koji su se održali sedmog studenog – kaže Larry Sabato sa sveučilišta Virginije: "Američka je demokracija dinamičan sustav, glasači su ti koji odlučuju o politici. Glasači su izrazili svoje mišljenje, predsjednik i Kongres se moraju povinovati novoj stvarnosti."

Dopredsjednik Richard Cheney je nedavno izjavio da će Sjedinjene Države nastaviti s obukom nove iračke vojske i sigurnosnih snaga, tako da one zamijene američku vojsku u održavanju stabilnosti. 'Kada izvršimo našu misiju, naša će se vojska vratiti iz Iraka' – rekao je dopredsjednik Cheney.

U Washingtonu se s velikim iščekivanjem očekuje izvješće dvostranačke radne grupe za Irak, koja bi trebala objaviti prijedloge o mogućim promjenama strategije. Utjecajni analitičar američke političke scene Norman Ornstein očekuje da će sljedećih pola godine u fokusu američke politike biti upravo Irak, te da će se o tome najviše raspravljati u Kongresu, na posebno organiziranim svjedočenjima o toj temi.

John Fortier iz Instituta American Enterprise međutim ne očekuje da će se vladina 'iračka' politika približiti koncepciji Demokratske stranke: "Prognoza za sljedećih šest mjeseci glasi – temeljne razlike između Bijele kuće i demokrata u Kongresu ostat će neizmijenjene. Bush i republikanci u Kongresu žele pronaći način da se u Iraku osigura pobjeda, te ne razmišljaju o povlačenju. Demokrati, pak, žele da se naše snage iz Iraka vrate uskoro."

Treba dodati da će se debata o Iraku odvijati u sjeni izbora za novog predsjednika, koji se održavaju za manje od dvije godine. O Bijeloj kući razmišlja nekoliko senatora koji će prijedloge o Iraku artikulirati i u skladu sa svojim izbornim planovima.

XS
SM
MD
LG