Linkovi

Na summitu u Rigi SAD najavljuju novo globalno vojno partnerstvo


Na summitu NATO saveza u Rigi, glavnom gradu Latvije, Sjedinjene će Države objaviti prijedlog o osnivanju globalnog vojnog partnerstva sa zemljama koje nisu članice NATO-a.

Za hladnog rata, NATO savez je bio koncentriran na Zapadnu Europu – prije svega na obranu od moguće sovjetske agresije. Nicholas Burns, visoki dužnosnik američkog Državnog tajništva kaže da se danas – kada sovjetske prijetnje više nema – NATO savez transformira u globalnu organizaciju. "Zajedno s Europom ulazimo u globalni projekt, koji je usredotočen na ostatak svijeta – odnosno na pitanje - što kao partneri možemo učiniti na Srednjem istoku, u južnoj i istočnoj Aziji, u Africi i u Južnoj Americi".

Sljedeći tjedan, na summitu u Rigi, američki predsjednik George Bush predložit će uspostavljanje partnerstva s pet zemalja, koje će na vojnom odnosno obrambenom planu blisko surađivati s NATO savezom. "To je jedan od glavnih predsjednikovih prijedloga za summit. Partnerstvo bi obuhvatilo Australiju, Japan i Južnu Koreju te Švedsku i Finsku. Ove zemlje već sada često sudjeluju u našim vježbama a njihovi vojnici služe u misijama na Balkanu i u Afganistanu".

Ove zemlje ne žele postati članice NATO saveza. Partnerski će se odnos temeljiti na redovitim zajedničkim vježbama te na čestim kontaktima obrambenih dužnosnika. Julliane Smith, politička analitičarka iz Washingtona kaže da se NATO savez već preselio iz 'sjeverno-atlantske' u širu, euro-azijsku regiju. "Može se reći da je NATO već sada globalna integracija. NATO je danas prisutan u svim krajevima svijeta – u Africi odnosno Darfuru, u Afganistanu, u Iraku".

Gospođa Smith kaže da će s izvan-europskim zemljama NATO uspostavljati partnerske odnose, te da te države neće postati članice. Robert Hunter, bivši američki veleposlanik u NATO savezu smatra da je takav aranžman najbolji. "Mislim da ne bi bilo dobro kada bi NATO išao dalje nego što je sada. U Europi osjećaju da i kod njih ima još ima dosta posla. Kada bi NATO krenuo na recimo daleki Istok, u Koreju, ili Istočni Timor, mislim da bi mnogi u Europi rekli – čekajte, nismo se tako dogovorili".

NATO savez ima 26 članica te dva formalna partnerstva – Partnerstvo za mir te Partnere u mediteranskom dijalogu. Program globalnog partnerstva bila bi treća integracija te vrste, pod pokroviteljstvom NATO saveza.

XS
SM
MD
LG