Linkovi

Predsjednik Bush pozvao svjetske čelnike da podrže reformiste na Srednjem istoku i pomognu stvaranju 'svijeta bez terora'


Predsjednik George Bush je pozvao svjetske čelnike da podrže umjerene i reformski naklonjene snage na Srednjem istoku te da pomognu stvaranju – kako je rekao - "svijeta bez terora".

Govoreći na početku zasjedanja Glavne skupštine danas u New Yorku predsjednik Bush je rekao da je svijet angažiran u ideološkoj bitci između ekstremista koji se koriste terorom i umjerenjaka koji podržavaju mir.

"Na početku dvadeset i prvog stoljeća jasno je da je svijet angažiran u velikoj ideološkoj bitci između ekstremista koji koriste teror kao oružje za proizvodnju straha i umjerenih ljudi koji se zalažu za mir" - rekao je američki predsjednik.

On je obećao da će nastaviti s podrškom vladama Iraka i Afganistana u njihovoj borbi s teroristima. U svom je govoru George Bush također rekao da Iran mora odustati od ambicija prema nuklearnom oružju. Dodao je da Sjedinjene Države rade na diplomatskom rješavanju tog problema i da se Washington ne suprotstavlja iranskom nuklearnom programu koji bi bio isključivo mirnodopske namjene.

Očekuje se da će iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad, u svom govoru pred Glavnom skupštinom, objaviti da njegova zemlja ima pravo posjedovati nuklearnu tehnologiju za mirnodopsku namjenu. Teheran odbacuje tvrdnje kako pokušava konstruirati nuklearno oružje.

Prije govora predsjednika Busha na Glavnoj skupštini, on se susreo s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom s kojim je razgovarao o Iranu. Nakon tog susreta američki predsjednik je upozorio na mogućnost sankcija protiv Teherana ukoliko Iran ne odustane od procesa obogaćivanja urana.

Uz Georga Busha, francuski predsjednik Jacques Chirac jedini je čelnik iz pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti koji se obraća Glavnoj skupštini.

XS
SM
MD
LG