Linkovi

'Posebni odnosi' Sjedinjenih Država i Britanije


Kad se dopredsjednik Dick Cheney pojavio na komemoraciji žrtvama napada od 11. rujna u Bijeloj kući s jedne mu je strane bila supruga, a s druge bivša britanska premijerka Margaret Tatcher. Istaknuto mjesto britanske premijerke u obilježavanju ove godišnjice bilo je podsjetnik da je u terorističkim napadima 2001. godine poginulo i 67 britanskih državljana. Naš izvjestitelj iz Londona javlja da je to također još jednom naglasilo ono što Sjedinjene Države i Britanije vole zvati "posebnim odnosima" između dvije zemlje.

U kontekstu odnosa između Sjedinjenih Država i Britanije termin "posebnih odnosa" često se koristi za opis osobnih odnosa između dva čelnika kao što su predsjednik Bush i britanski premijer Tony Blair. Međutim, "posebni odnosi" nadilaze osobe američkog predsjednika i britanskog premijera čak kad se dvojica čelnika ne slažu tako dobro kao što je to slučaj između Tonyja Blaira i Georgea Busha. Alan Dobson direktor je Instituta za transatlantske europske i američke studije pri sveučilištu Dundee. On kaže da taj odnos obuhvaća široki spektar veza. "To je ta međusobna ovisnost, to je defakto postojanje nečeg što bismo mogli nazvati zajedništvo u ekonomskoj, obavještajnoj i kulturnoj sferi, a politička sfera daje tom odnosu ovakvu fleksibilnost".

Mnogi analitičari se slažu da je odnos najsnažniji na polju sigurnosti, konkretno u oblasti prikupljanja obavještajnih informacija. Stručnjak za obavještajna pitanja i sigurnost pri Kraljevskom institutu za vanjsku politiku Bob Ayers kaže da su teroristički napadi od 11. rujna 2001. godine u New Yorku i prošlogodišnji bombaški napadi na londonski transportni sustav doveli do tješnje suradnje na obavještajnom planu između dvije zemlje. "Odnos na polju obavještajne djelatnosti nikad nije bio bolji negoli je postao nakon 11. rujna, zato jer postoji zajednički neprijatelj protiv kojeg se sve zemlje žele boriti i poraziti ga".

Gospodin Ayers kaže da svaka zemlja donosi posebnu snagu u "posebni odnos" kod obavještajne suradnje. "Sjedinjene Države su vrlo snažne na polju onog što bismo mogli nazvati "prikupljanje tehničkih podataka na nacionalnom planu" – drugim riječima, satelitima. Sjedinjene Države imaju cijelu armadu satelita koji orbitiraju oko zemlje skupljajući informacije i snimajući svaki kutak planeta. Britanci nemaju satelite. Međutim, Britanci imaju izuzetno kvalitetno organizacijsko ustrojstvo na planu tzv. ljudskog prikupljanja obavještajnih informacija".

Popularnost premijera Blaira dramatično se smanjila zbog – kako pokazuju ankete javnog mnijenja – njegove povezanosti s predsjednikom Bushom i bezrezervnom podrškom ratu u Iraku. Svojevrsni mini-revolt unutar redova njegove vlastite Laburističke stranke doveo je do toga da najavi kako će odstupiti s dužnosti unutar sljedeće godine dana. Analitičar transatlantskih odnosa Dana Allin s Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu kaže da unatoč političkoj šteti koju je Blairova vlada pretrpjela na domaćem planu, Britanija može biti most između Europe i Sjedinjenih Država kao što je to slučaj u posljednjoj krizi glede iranskog nuklearnog program

Alan Dobson kaže da Britanija sad pokušava naći sredstva za financiranje dva vrlo skupa programa – kupovinu nove generacije sustava koji mogu nositi nuklearne bojeve glave od Sjedinjenih Država i osuvremenjivanje britanskih oružanih snaga, tako da mogu djelovati u međuovisnosti s američkim snagama. Ono što će Britanija odlučiti da učini – kaže Alan Dobson - moglo bi izmijeniti bar jedan aspekt "posebnih odnosa" između Washingtona i Londona.

XS
SM
MD
LG