Linkovi

Pred sutrašnji govor predsjednika Busha u UN-u: ima li svijet sluha za viziju Amerike o širenju slobode?


'Ujedinjenim narodima predsjednik Bush će sutra predstaviti – dnevni red za slobodu,' piše bostonski "Christian Science Monitor".

Prema dužnosnicima Bijele kuće, američki predsjednik će iznijeti dva zadatka koja su za međunarodnu zajednicu najvažnija u regiji Srednjeg Istoka, 'glavnoj bojišnici borbe za slobodu'. Prvi zadatak je: pomoći narodima koji još ne uživaju u slobodi da ju steknu. Drugi: pomoći narodima koji imaju slabu, ali demokratski izabranu vladu da ojačaju svoje institucije.

No, ističe bostonski list, pitanje je mogu li Sjedinjene Države – kao jedina svjetska supersila, a posebice kao sila koja predvodi krajnje nepopularni rat u Iraku – uopće biti objektivno saslušane u današnjem svijetu. 'Hoće li svjetski čelnici uopće imati sluha za izlaganje predsjednika Busha o svjetloj demokratskoj budućnosti, kakvu Amerika vidi za Srednji Istok, nasuprot onima koji imaju gotovo nazadnjačku viziju za tu regiju?' – citira Monitor jednog dužnosnika administracije, koji je tražio da ne bude imenovan.

Bostonski list podsjeća svoje čitatelje da je prije pet godina 64 posto Europljana smatralo da Sjedinjene Države trebaju snažno predvoditi u svijetu; nedavna anketa njemačke Zaklade Marshall pokazuje da danas tako misli samo njih 37 posto.

Istodobno dok bude ulazio u veliku salu Glavne skupštine, predsjednik Bush je i kod kuće oslabljeni predsjednik, sučeljen sa snažnim otporom i u vlastitoj stranci oko načina vođenja rata protiv terora, kao i tretiranja zatvorenika optuženih za terorizam. Kako da mu svijet vjeruje – pita "Christian Science Monitor" – ako se on istodobno zalaže da sama Amerika prekrši vlastita načela.

XS
SM
MD
LG