Linkovi

Nasljednik Kofija Annana mogao bi biti poznat već 28. rujna


U New Yorku se ovaj tjedan okupljaju svjetski državnici, na ovogodišnjem zasjedanju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda. Kako iz New Yorka javlja Peter Heinlein, ovogodišnji skup ima dodatno značenje – na njemu će se, među ostalim, raspravljati i o budućem glavnom tajniku svjetske organizacije.

U prosincu se navršava deset godina otkako je Kofi Annan na čelu Ujedinjenih naroda. Kofi Annan je nedavno najavio da će glavne teme ovogodišnjeg zasjedanja Glavne skupštine – koje počinje sutra – biti Srednji istok, Darfur, Kongo, Kosovo, te borba protiv AIDS-a. No, na marginama skupa bit će zamjetno i lobiranje za njegova nasljednika.

Od nekolicine kandidata, najviše šansi – barem prema sadašnjim procjenama – mogao bi imati južnokorejski ministar vanjskih poslova Ban Ki Moon. U nedavnoj neslužbenoj anketi među 15 članica Vijeća sigurnosti on je dobio povjerenje 14 država.

No, kako je rekao kineski veleposlanik u Vijeću sigurnosti, Wang Guangya, prve ankete mogu zavarati: "Jedan je kandidat jučer dobio više glasova od drugih kandidata. No, jedna je država glasala protiv njega. Vrlo je važno vidjeti koja je to bila zemlja."

Tri glasa protiv u izjašnjavanju o novom glavnom tajniku dobili su visoki dužnosnici vlada Indije, Tajlanda i Šri Lanke. Za sada, svi su kandidati iz Azije, jer se smatra da u ovom trenutku taj kontinent ima pravo na 'svog' glavnog tajnika.

Stručnjak za Ujedinjene narode Edward Luck, inače profesor na newyorškom Sveučilištu Columbia, kaže da će kandidata uskoro vjerojatno biti više: "Dobro je da ih je više. Svaki kandidat ima jake i slabe strane. U ovom trenutku su jednake šanse da će pobjednik doći iz grupe već poznatih kandidata. No, možda će to biti i osoba čije se ime tek treba objaviti."

Edward Luck smatra da će o izboru – zbog toga što se vjerojatno radi o kandidatu iz Azije – na kraju odlučivati činjenica je li on prihvatljiv Americi odnosno Kini.

Washington ne želi u ovom trenutku dati na znanje kojeg će kandidata podržati. Zamjenica američke državne tajnice Kristen Silverberg izjavila je da bi bilo dobro kada bi novi čelnik svjetske organizacije uz diplomatsko iskustvo posjedovao i dobre organizacijske sposobnosti: "Glavni tajnik ima važnu ulogu u premošćivanju razlika, u postizanju međunarodnih sporazuma. No, danas je važno da on bude i dobar operativac. Ujedinjeni su narodi vrlo složena ustanova, za koju je vrlo važno da bude dobro vođena u smislu njezina birokratskog ustrojstva. Zato, nije dovoljno da glavni tajnik bude dobar političar ili dobar diplomat."

Članice Vijeća sigurnosti najavile su ubrzan postupak izbora novog čelnika Ujedinjenih naroda, kako bi se osigurala efikasna tranzicija. Američki i kineski diplomati nadaju se da bi konačna odluka možda već mogla biti donesena 28. rujna, na kraju ovogodišnje debate u Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG