Linkovi

Sanader: 'Kandidatura za članstvo u Vijeću sigurnosti je mjerilo odgovornosti'


Hrvatski premijer Ivo Sanader u svom je obraćanju Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda govorio o ulozi Hrvatske u procesu stabilizacije Jugoistočne Europe te njenoj kandidaturi za člana Vijeća sigurnosti jer Istočnoj Europi će pripasti dva mjesta od 15 mjesta u mandatu 2008/2009 godina.

"Osjećam da je potrebno naglasiti da je Hrvatska kandidatura, prije svega, mjerilo naše odgovornosti. Vjerujemo da možemo pridonijeti izgradnji novog, kooperativnijeg svijeta odgovarajući na nove izazove i jačajući svjetsku organizaciju" - kazao je Ivo Sanader te dodao da bi hrvatsko članstvo u Vijeću sigurnosti služilo i kao pokazatelj uspješnog mirovnog procesa na jugoistoku Europe.

"Ne mogu se sjetiti nijednog drugog priznanja što bi ga primio s većim uzbuđenjem i većim osjećajem odgovornosti" - izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na dodjeli priznanja Međunarodne zaklade Raoul Wallenberg, koji je tijekom drugog svjetskog rata spasio tisuće Židova, a njegova smrt ni do danas nije u potpunosti razjašnjena i upravo se u razjašnjavanju angažirao predsjednik Mesić.

"Zaklada Raoul Walenberg radi iznimno značajan posao. Dozvolite mi da vas uvjerim kako u tome poslu i u budućnosti možete računati na moju iskrenu i svesrdnu pomoć i podršku. Budem li na bilo koji način mogao doprinijeti utvrđivanju pune istine o sudbini Raoula Wallenberga smatrat ću to nagradom još većom od ove što ste mi je danas dodijelili" - rekao je predsjednik Mesić koji je sudjelovao i u radu Clintonove globalne inicijative.

XS
SM
MD
LG