Linkovi

Bijela kuća i Senat u sukobu oko tretmana osumnjičenika za terorizam


Problem je kako pronaći sistem koji će biti učinkovit, legalan i u skladu međunarodnim standardima o tretmanu zatvorenika? Američki Vrhovni sud je, u biti, uputio izazov vladi i Kongresu da zadovolje ove kriterije. Svi koji su uključeni u ovaj proces slažu se da je ulog velik i priznaju da je riječ o vrlo teškoj zadaći.

Bijela kuća kaže da se dio problema nalazi u načinu izražavanja u Ženevskoj konvenciji, jer su međunarodne norme za tretman zatvorenika u vrijeme rata – nejasne. Predsjednik Bush kaže da želi sistem koji će dopustiti vojne tribunale na kojima bi se sudilo osumnjičenicima za terorizam.

Bush je ovaj slučaj doveo na razinu osobnog kada se jučer u Kongresu sastao s republikancima iz Zastupničkog doma: «To je važan program po sigurnost naše zemlje. Mi želimo raditi na njemu s Kongresom kako bi bili sigurni da možemo napredovati po tom pitanju.»

Zastupnički dom američkog Kongresa je prihvatio verziju zakona koju voli predsjednik Bush, ali priča je potpuno drugačija u Senatu, gdje nekoliko prominentnih republikanaca, članova Odbora za oružane snage, forsira prijedlog koji je protivan predsjednikovom.

Među njima su predsjednik tog odbora, John Warner, zatim bivši ratni zarobljenik u Vijetnamu John McCain te Lindsay Graham, jedini senator koji je i rezervni časnik unutar vojnog sudskog sustava.

Oni žele da se uvede program za suđenje osumnjičenima za terorizam, koji više nalikuje tradicionalnim vojnim sudovima, s većim pravima za branjenike nego što to predviđa program koji zagovara Bushova administracija.

Uglavnom, prijedlog trojice senatora je usvojen na spomenutom odboru i sada o njemu treba glasovati Senat u punom sazivu. Susan Collins je bila jedini republikanski član tog odbora, koja je dala glas prijedlogu trojice senatora, zajedno sa svim demokratskim članovima Odbora za oružane snage.

Senator John Warner je rekao kako još uvijek želi raditi po ovom pitanju s Bijelom kućom te što prije kompletirati posao oko novog zakona:«Poštujem stavove onih koji su drugačiji od našeg. No, to je vrlo važna zakonska mjera i smatram da Kongres ima obvezu pripremiti ovaj zakon pažljivo i prezentirati ga predsjedniku, nadam se, prije nego Kongres prekine rad, krajem rujna, radi predstojećih izbora.»

Senator Warner je rekao kako vjeruje da prijedlog, kojeg preferira Bijela kuća, ne zadovoljava standarde koje je postavio Vrhovni sud, koji je ranije odbacio postojeći sistem suđenja, jer je protivan ustavu: «Moja je velika nada da, bilo što Kongres učini, da će zakon biti u mogućnosti izdržati strogu kontrolu saveznog sudskog sustava i Vrhovnog suda Sjedinjenih Država.»

Među onima koji podržavaju senatore Warnera, McCaina i Grahama je bivši državni tajnik Colin Powell koji im je poslao pismo podrške. Powell je u pismo naveo da svijet počinje sumnjati u moralne temelje američke borbe protiv terorizma te da bi, ukoliko bude usvojen, prijedlog predsjednika Busha samo ojačao takve sumnje.

Kada je glasnogovornik Bijele Kuće, Tony Snow, upitan za pismo Colina Powella, on je odgovorio da je umirovljeni general i negdašnji načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, zbunjen predsjednikovim planom. Kasnije se Snow ispričao rekavši da nitko ne bi trebao dovoditi u pitanje opredjeljenja generala Powella za pobjedu u ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG