Linkovi

Bush: 'Presudna ideološka bitka 21. stoljeća ... neće biti gotova sve dok ne pobijedimo ili mi ili ekstremisti'


Minutom šutnje i čitanjem imena tisuća žrtava, u Sjedinjenim se Državama obilježila peta godišnjica terorističkih napada na New York i Washington. Predsjednik Bush jučer se sastao s newyorškim vatrogascima i policajcima. Obilježen je posebno trenutak kada je prvi oteti avion udario u jednu od zgrada Svjetskog trgovinskog centra. Na Nultoj točki, gdje su se nekoć uzdizali 'neboderi blizanci', obitelji žrtava podsjetile su se svojih najmilijih.

Predsjednik je bio i na komemoraciji u mjestu Shanksville, u Pennsylvaniji, gdje se srušio četvrti oteti zrakoplov, a nazočio je i komemoraciji u Ministarstvu obrane, koje je 11. rujna 2001. također bilo napadnuto. Nakon toga on se, iz Bijele kuće, obratio naciji.

Predsjednik Bush je pozvao Amerikance na jedinstvo u ratu protiv terorizma, nazvavši taj sukob «presudnom ideološkom bitkom 21.stoljeća.»: «Amerika nije tražila ovaj rat i svaki Amerikanac želi da je rat već okončan. I ja to isto želim. Ali, rat nije gotov i neće biti sve dok mi ili ekstremisti ne pobijedimo!»

Amerikanci su bili ujedinjeni u danima nakon 11.rujna, a zemlja je ubrzo krenula u rat. Međutim, razilaženja oko Iraka su stvorila napetosti, a gorčina je prilično vidljiva u trenutnoj kampanji pred kongresne izbore. Predsjednik Bush se nije u sinoćnjem govoru obratio svojim kritičarima; umjesto toga, on je prizvao sjećanja na 11.rujan u nastojanjima da podsjeti Amerikance da je opasnost u Iraku i na cijelom Srednjem istoku – vrlo velika: «Naša zemlja je podnijela iskušenja – i mi ćemo se sučeliti s teškoćama u budućnosti. Pobjeda u ovom ratu zahtijeva odlučne poteze ujedinjene zemlje. Zato moramo ostaviti po strani razlike i raditi zajedno kako bi postigli cilj koji nam je povijest dala.»

Gospodin Bush je rekao da je pobjeda u Iraku od ključne važnosti, uz objašnjenje da Saddam Hussein nije bio povezan s terorističkim napadima od 11.rujna, ali da je predstavljao prijetnju. Međutim, nije rekao o kakvoj je prijetnji riječ. Bush je naglasio da je al-Qaidin vođa, Osama bin Laden, nazvao bitku za Irak «Trećim svjetskim ratom» te je obećao da nikada neće predati Irak teroristima poput bin Ladena.

U vrijeme kada odlučnost njegove administracije u hvatanju bin Ladena izaziva sumnje Amerikanaca, predsjednik je govorio o vlastitoj odlučnosti da uhvati terorističkog vođu: «Osama bin Laden i drugi teroristi se još uvijek kriju. Naša poruke njima je jasna: Bez obzira koliko dugo bude trajalo, Amerika će vas pronaći i privesti pravdi!»

Predsjednik Bush je rekao da su za Sjedinjene Države teroristički napadi od 11.rujna 2001.godine bili više od tragedije te da su ti napadi izmijenili način na koji Amerikanci gledaju na svijet. «Tog kobnog dana vidjeli smo lice zla. Pobjeđivali smo zlo ranije i učinit ćemo to ponovno» - rekao je na kraju svog obraćanja naciji predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG