Linkovi

Predsjednik George Bush ponovno zatražio da Kongres ozakoni oštrije metode u istrazi terorističkih djela


Predsjednik George Bush je još jednom zatražio od Kongresa da usvoji njegovu verziju zakonskog prijedloga kojima se dopušta korištenje oštrih mjera ispitivanja osoba osumnjičenih za terorističku djelatnost.

U svojem redovitom subotnjem obraćanju Amerikancima putem radija, George Bush je rekao da bi dva zakonska prijedloga, koja je uputio u kongresnu proceduru, trebala osigurati vojnim i obavještajnim djelatnicima sredstva koja su im potrebna da bi porazili teroriste i ekstremiste.

Jedan od zakonskih prijedloga omogućio bi uspostavljanje vojnih povjerenstava za suđenje osumnjičenicima za terorizam koji su optuženi za ratne zločine. Prema tom prijedlogu, optuženima bi se mogao spriječiti uvid u povjerljive materijale koji se koriste kao dokazi, a definiraju se i jasna pravila o pritvaranju i ispitivanju osumnjičenika.

Drugi zakonski prijedlog omogućio bi Nacionalnoj agenciji za sigurnost NSA da bez sudskog naloga obavlja prisluškivanja telefonskih razgovora između Sjedinjenih Država i drugih zemalja.

Savezni sudovi su donijeli presude u kojima se i prisluškivanja bez naloga i uspostavljanje posebnih vojnih tribunala proglašava nezakonitim, ukoliko zakon o tome ne bude usvojen u Kongresu.

XS
SM
MD
LG