Linkovi

'Jedinstvom do demokracije' - pouka pokreta Solidarnost


Izaslanstva iz preko 30 zemalja svijeta okupila su se u Gdanjsku na komemoraciji dvadeset i pete godišnjice poljskog pokreta Solidarnost, koji je označio početak kraja komunističkog sustava u istočnoj Europi i bivšem Sovjetskom Savezu. Kako iz Gdanjska javlja naš novinar Jaroslav Anders, sudionici ove međunarodne konferencije naglasili su kako je za mirno svrgavanje režima u autoritarnim društvima ključno stvaranje širokih pro-demokratskih koalicija.

Lech Walesa, čelnik Solidarnosti i bivši poljski predsjednik, rekao je da Poljaci nikad nisu bili zadovoljni s komunizmom te su pokušali različite oblike pružanja otpora protiv neželjenog režima. Govoreći na konferenciji u Gdanjsku, koju je organizirao privatni Američki Enterprise Institute iz Washingtona, gospodin Walesa je naglasio da su Poljaci do 1980. 'izgubili mnogo vremena', jer su različite društvene i političke skupine provodile svoju borbu protiv komunizma odvojeno:

"U tom se trenutku dogodilo nešto što nismo očekivali da će se dogoditi. Poljak je izabran za Papu. I godinu dana nakon što je izabran došao je na hodočašće u Poljsku. Gotovo cijela zemlja je aktivno sudjelovala u tim zbivanjima. Čak su se i nevjernici naučili prekrižiti" – rekao je čelnik Solidarnosti Lech Walesa.

Tijekom prvog Papinog hodočašća u Poljsku, kaže gospodin Walesa, Poljaci su shvatili da su povezani dubokim duhovnim vezama i zajedničkim ciljem. Bivši poljski predsjednik također je govorio o globalnim promjenama na polju tehnologije i informatike, koje traže kreativnost i neovisni način razmišljanja – nešto što se ne može kontrolirati i na što se ne može primorati uporabom sile.

"Dakle, ako razmišljamo na taj način, svijet koji se razvija i napreduje nametnut će nam invencije i uvesti nove sustave, političke i ekonomske. Naravno, možemo ubrzati slijed događaja ako pogledamo druge modele i stvari koje se događaju po cijelom svijetu" – izjavio je u Gdanjsku Lech Walesa.

Jedinstvo unutar raznolikosti, model kakav je zagovarala Solidarnost, pokazao se ključan i tijekom anti-Miloševićevskih prosvjeda u Srbiji, zaključio je sudionik konferencije Marko Đurišić, član srbijanske Skupštine i predsjednik Demokratske partije Srbije. On je podsjetio okupljene da je prije preuzimanja Skupštine početkom listopada 2000. godine, 18 oporbenih političkih stranaka formiralo vrlo široku koaliciju, koju je predvodila njegova stranka.

Pomoćnik američke državne tajnice i bivši veleposlanik u Poljskoj Dan Fried izjavio je da demokracija prema svojoj definiciji ne može biti nametnuta nijednom društvu izvana. Međutim, istaknuo je da zemlje poput Sjedinjenih Država mogu pomoći prodemokratskim snagama promičući ideale ljudskih i političkih prava.

Bile je razdoblja, rekao je gospodin Fried, kad je Washington nevoljko branio strane disidente i radije je surađivao s njihovim vladama. "To se u trenutku izmijenilo, u drugoj polovici sedamdesetih. I iako nije danas ovdje s nama – stići će sutra – dr. Zbigniew Brzezinski zaslužuje ogromne zasluge za stvaranje, u vrijeme predsjednika Cartera, doktrine o ljudskim pravima kao cilju američke vanjske politike. Ta se politika produbila i proširila tijekom vladavine Ronalda Reagana" – rekao je pomoćnik američke državne tajnice i bivši veleposlanik u Poljskoj Dan Fried.

Dan Fried kaže da demokracija primarno ovisi o ljudima koji se bore za slobodu u svojim vlastitim zemljama. Međutim, Amerika sad vidi pobjedu slobode širom svijeta kao svoj glavni politički cilj i spremna je djelovati u skladu s time.

I dok se predmet jedinstva opetovano ponavljao tijekom konferencije u Gdanjsku, znaci podjele među junacima poljskog pokreta iz osamdesetih, zasjenili su komemoracije Solidarnosti. Radnici brodogradilišta u Gdanjsku održali su prosvjed protiv "lošeg upravljanja velikih razmjera u njihovom poduzeću". Također optužuju organizatore službenih proslava da su "ubili radnički karakter ove godišnjice".

U međuvremenu je skupina članova Solidarnosti, koji su krajem osamdesetih napustili ovaj pokret, organizirala vlastitu konferenciju. Oni su optužili Lecha Walesu da je izdao pokret tijekom njegovih pregovora s vladom 1989. godine. Ti su pregovori doveli do konačnog pada komunističke vladavine u Poljskoj. bk

XS
SM
MD
LG