Linkovi

Kako promicati demokraciju u svijetu? (3/3/05) - 2005-03-03


Nakon drugog svjetskog rata, Sjedinjene Države podržavale su razvoj bivših neprijatelja Njemačke i Japana u moderne demokratske države. No, tijekom hladnog rata, američki političari često su ignorirali unutarnju politiku američkih saveznika sve dok su oni bili protiv Sovjeta. Međutim, danas je situacija ponešto drugačija.

Christian Tuschoff, profesor političkih znanosti sa sveučilišta Emory kaže da se administracija predsjednika Busha okrenula promicanju demokracije diljem svijeta.

"Mislim da bi upravo tako i trebalo biti. Drago mi je da je predsjednik širenje demokracije postavio kao jedan od svojih prioriteta. Naravno, to nije posve novo – ukoliko pogledate Japan i Njemačku, vidjet ćete da su Sjedinjene Države angažirane na promicanju demokracije u drugim zemljama barem od kraja drugog svjetskog rata," smatra Tuschoff.

Prije četiri godine, administracija predsjednika Busha bila je skeptična prema promicanju demokracije u svijetu – podsjeća Eric Bjornlund, odvjetnik iz organizacije Democracy International, koji je radio na programima za razvoj demokracije diljem svijeta.

"Mislim da se donekle promijenila politika ove administracije. Njena retorika se definitivno promijenila. George Bush je tijekom predizborne kampanje 2000. izjavio da ne vjeruje u izgradnju nacija. Iako su Sjedinjene Države godinama podržavale demokraciju u Južnoj Americi, Rusiji i Istočnoj Europi, demokracija nije bila veći prioritet u politici prema Kini, Egiptu, Pakistanu i Saudijskoj Arabiji. Washington donedavno nije konzistentno podržavao demokratizaciju Srednjeg istoka. Predsjednik je nedavno vrlo jasno naznačio da će se to promijeniti, a sada treba vidjeti hoće li to imati odjeka u zemljama poput Egipta, Pakistana i Saudijske Arabije," kaže nam.

Izbori u Iraku i na palestinskim teritorijima, te raspadanje pro-sirijske vlade u Libanonu znakovi su da demokracija polako pušta korijene diljem svijeta. Profesor Tuschoff kaže da američka vlada sada ima zlatnu priliku da iskoristi ovaj trenutak.

"Demokraciju ne treba širiti kroz nišan puške. Sjedinjene Države imaju niz drugih opcija. Na primjer, mogu angažirati cijele vojske odvjetnika i sudaca koji mogu pomoći u uspostavi vladavine zakona u zemljama koje s tim nemaju iskustva. Moramo pokazati kako se vode neovisni mediji. Treba učiniti mnogo toga, no što će se učiniti ovisi o tome hoće li Sjedinjene Države biti spremne pridružiti se drugim zemljama u promicanju dobre uprave," kaže Tuschoff.

Što se tiče promicanja demokracije, kaže Eric Bjornlund, u to bi se trebale uključiti i druge zemlje i međunarodne organizacije.

"Moramo otići dalje od retorike i diplomacije. Naravno da je važan angažman stranih čelnika i međunarodnih organizacija, također je važno osigurati stranu pomoć i organizirati aktivnosti koje će potaknuti zaživljavanje demokratskih institucija i jačati demokratske vrijednosti," ističe naš sugovornik.

Postoji mnogo načina da se pomogne demokratska tranzicija diljem svijeta – zaključuje Eric Bjornlund iz organizacije Democracy International.

XS
SM
MD
LG