Linkovi

Hoće li Poljska biti 'timski igrač' u novoj EU (1/5/04) - 2004-04-30


Petnaestočlana Europska unija od danas će biti veća za deset novih članica. Među novoprimljenim državame najveća je Poljska s 38 milijuna stanovnika. S obzirom da je stekla ugled teškog pregovarača, neki se dužnosnici Europske unije pitaju hoće li Varšava biti “timski igrač”, što je vrlo značajno pitanje s obzirom da se odluke u uniji najčešće donose kompromisom. Većina Poljaka podržava članstvo u uniji, ali naglašava da će inistirati na jednakom tretmanu kao i bogatije i veće članice – poput Francuske i Njemačke.

Ne zaboravljajući invazije i okupacije kojima je bila izložena, te 45 godina života iza Željezne zavjese – Poljska puno pažnje posvećuje očuvanju nacionalnog identiteta, sada kad se utapa u širu zajednicu europskih zemalja. . A u prosincu prošle godine, Poljska i Španjolska su se oštro usprotivile dvijema vodećim zemljama unije – Francuskoj i Njemačkoj – odbijajući prihvatiti nacrt rezolucije koji je za njih predviđao manja glasačka prava nego za veće zemlje-članice.

Hoće li se, dakle, Poljska dobro osjećati u organizaciji u kojoj je kompromis uobičajeni način rješavanja problema – upitali smo poljskog ministra vanjskih poslova Wlodzimierza Cimoszewicza. "Vjerujem da ima ljudi koji zbilja osjećaju uznemirenost kada novopristigli – od kojeg se očekuje da će sjediti u čekaonici, mirno i tiho – odjednom progovori u svoje ime, te se usudi reći što smatra dobrim, a što lošim".

Poljaci su se razbjesnili kada je francuski predsjednik Jacques Chirac – reagirajući na poljsku podršku američkoj akciji u Iraku – izjavio da su Poljaci propustili izvanrednu priliku da “umuknu”... Profesor Zbignew Lewicki iz Centra za američke studije Varšavskog sveučilišta smatra da su takve izjave ukazuju na način na koji Francuska i Njemačka doživljavaju Poljsku – kao drugorazrednu državu. "S Njemačkom i Francuskom se ne možemo mjeriti ni po veličini, ni po gospodarstvu. Postoje, međutim, razni načini da se to kaže zemlji ponosnoj poput Poljske i narodu koji je ponosan poput Poljaka".

Neki u Zapadnoj Europi smatraju da su Poljaci u isuviše tijesnom savezništvu sa Sjedinjenim Državama. Jedan je njemački list prošle godine išao dotle da je Poljsku nazvao “Trojanskim konjem Washingtona”. Poljski premijer Leszek Miller je poljsko savezništvo sa Sjedinjenim Državama i članstvo u Europskoj uniji usporedio je s dva kotača na bicikli, koji su podjednako važni. A šef odjela za europske integracije u poljskom ministarstvu vanjskih poslova – Pawel Swieboda – kaže da će njegova zemlja nastojati uvjeriti ostale članice unije u nužnost održavanje – kako kaže – solidnih trans-atlantskih odnosa.

XS
SM
MD
LG