Linkovi

Poljska - novi čuvar istočne granice EU (29/4/04) - 2004-04-29


Prijemom deset novih članica 1. svibnja, Europska će unija dobiti novu istočnu granicu. Poljska će nadzirati veliki dio te granice, ali će nastojati da strogi granični propisi unije ne naruše kretanje Ukrajinaca i Bjelorusa koji već godinama dolaze raditi u Poljsku.

Europska je unija izdvojila stotine milijuna dolara kako bi pomogla bivšim komunističkim zemljama u osuvremenjivanju pograničnog nadzora. Kupljeni su nova vozila za ophodnju, oprema za noćno promatranje, helikopteri, kompjutori… Nove članice unije na svojim će granicama spriječavati ulaz potencijalnih terorista, krijumčara droga, te ilegalnih useljenika; morat će spriječiti korištenje njihovog teritorija kao mosta za ulazak u bogatije članice Europske unije. Najveća među novim članicama – Poljska – čuvat će trećinu istočne granice unije, čija ukupna dužina iznosi 3.800 kilometara.

U Varšavi tvrde da su za to spremni: udvostručili su broj graničara, a pograničnu su policiju transformirali u profesionalne snage. … Neki se Poljaci osjećaju nelagodno zbog strože kontrole, smatrajući da će ona nanijeti štetu tradicionalno bliskim kulturnim, pa i obiteljskim vezama s Ukrajincima i Bjelorusima. Sada im je za ulazak u Poljsku dovoljno pokazati putovnicu, ali će im od prvog svibnja – sukladno propisima Europske unije – biti nužna i ulazna viza. Dužnosnik poljskog Ministarstva vanjskih poslova Pawel Sweiboda kaže da Varšava nastoji ublažiti zabrinutost susjednih zemalja time što je Ukrajincima obećala besplatne ulazne vize, a građanima Bjelorusije obećala da će vize naplaćivati po minimalnoj tarifi.

“Surađivali smo pri traženju načina da se – pri novim okolnostima – olakša život. Primjera radi, uveli smo otvoreni vizni režim pri kojem se Ukrajincima ne naplaćuju vize za Poljsku, a oni su – zauzvrat – odlučili da od poljskih posjetitelja neće zahtjevati da imaju vizu.”

Jedan od glavnih ciljeva poljske vanjske politike je da spriječi pokušaje zatvaranja vrata Europske unije eventualnom prijemu Ukrajine i Bjelorusije u članstvo. Povjerenik za pitanja proširenja Europske unije – Guenter Verheugen – predviđa da će biti uloženi veliki napori u razvoju tijesnih odnosa unije i njenih istočnih članica.

"Sada su u našem članstvu zemlje koje su kroz povijest imale bliske, a ponekad i vrlo teške odnose sa svojim istočnim susjedima, poput Rusije i Ukrajine, te Bjelorusije koja danas predstavlja “crnu rupu” u Europskom sustavu. Potpuno sam siguran da će nove zemlje-članice izvršiti na nas snažan pritisak kako bismo razvili neku vrstu “istočne dimenzije” unutar Europske unije. A to bi moglo voditi području slobodne trgovine u kojem bi živjela milijarda potrošača – što bi predstavljalo najveće slobodno tržište u svijetu.”

Jedna od novih obveza Poljske kao članice unije bit će zaustavljanje krijumčarenja robe iz Ukrajine i Bjelorusije. Sada, recimo, ima Ukrajinaca koji žive od toga što nekoliko puta dnevno prelaze u Poljsku prenoseći po dvije šteke cigareta u zarađujući na razlici u cijeni. Zapovjednik pogranične policije Marek Dominik kaže da će se takvo krijumčarenje manjih razmjera možda i nastaviti, ali će biti onemogućeno krijumčarenje oružja i narkotika, te će se raditi na onemogućavanju ilegalnog useljavanja u uniju preko Poljske.

XS
SM
MD
LG