Linkovi

Zašto Poljaci iskazuju veliku naklonost prema SAD-u? (22/2/03) - 2003-02-22


“New York Times” među vanjskopolitičkim temama izdvaja podršku koju Sjedinjene Države uživaju među Poljacima. Stiješnjena između Njemačke i Rusije, dvije zemlje čiju je dominaciju iskusila, Poljska tako želi biti bliska Sjedinjenim Državama, da neki Poljaci čak predlažu da se Varšava, umjesto u Europsku uniju, uključi u NAFTA-u, odnosno, Sporazum o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi. Ankete pokazuju da se preko pola Poljaka protivi ratu u Iraku, no taj je otpor uglavnom pasivan. Kao i druge zemlje Istočne i Središnje Europe, Poljska se nada da će joj ulazak u Europsku uniju donijeti ekonomski spas, no većina Poljaka vjeruje da njihovoj zemlji sigurnost mogu zajamčiti samo Sjedinjene Države – piše “New York Times”.

“Washington Post” veliki članak posvećuje smrtonosnom požaru u noćnom klubu u Rhode Islandu. Prema pisanju “Posta”, pirotehnički efekti zapalili su zid i niski strop nad pozornicom čim je sastav počeo svirati svoju prvu pjesmu. Pjevač Jack Russell pokušao je vatru ugasiti vodom iz boce, no gosti prepunog kluba nisu ni slutili da su u životnoj opasnosti. Većina ih je, naime, mislila da je vatra dio pirotehničkih efekata – piše washingtonski dnevnik.

“Chicago Tribune” pak javlja da su u Chicagu održani prvi pogrebi žrtava nedavnog stampeda u tamošnjem noćnom klubu, koji je odnio 21 život. Do stampeda je došlo kada su čuvari pokušali sprejom za samoobranu prekinuti jednu tuču. Nastala je panika i u gužvi ljudi koji su nagrnuli prema ulazu, mnogi su pregaženi.

XS
SM
MD
LG