Linkovi

Freedom House: Nenasilni građanski pokreti najjača sila tranzicije


Organizacija za zaštitu ljudskih prava Freedom House u svojem najnovijem istraživanju zaključuje da su nenasilni građanski pokreti najsnažnija sila u većini uspješnih tranzicija na demokraciju. Istraživanje Freedom Housea naslovljeno "Kako je osvojena sloboda" obuhvatilo je 67 zemalja u kojima su srušene diktature od 1972. do danas.

Freedom House zaključuje da se sloboda i demokracija najbolje promiču jakim, širokim i čvrstim građanskim koalicijama koje koriste ne-nasilne metode. U dijelu istraživanja koji obuhvaća Hrvatsku, kaže se da je Hrvatska prešla na višestranačku demokratsku vlast nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana u prosincu 1999. Prije tranzicije, kaže se u izvještaju, Hrvatska je bila svrstavana među djelomično slobodne zemlje, a nakon tranzicije – među slobodne zemlje. U izvještaju se nadalje kaže da je tranzicija u Hrvatskoj bila nenasilna, da su glavne pokretačke sile tranzicije bile građanstvo i nositelji moći, te da su nenasilne građanske koalicije bile umjereno jake.

"Nakon dolaska na vlast," kaže Freedom House, "Tuđman je očistio državne institucije od svih pripadnika oporbe i nije pokazivao interes za uspostavljanje transparentnog izbornog sustava. Nakon kraja rata 1995, manji džepovi oporbe počeli su jačati, dok je HDZ otkrio da može sve teže koristiti etnički nacionalizam i zastrašivanje. Stoga je na otvorenim i slobodnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima početkom 2000. HDZ doživio neočekivani poraz. Naklonost većine državnih medija prema HDZ-u balansirana je pro-reformskim raspoloženjem privatnih medija i građanskih organizacija, posebno organizacija žena i maldih. Nova vlada predvođena predsjednikom Stipom Mesićem poticala je demokratizaciju izbornog procesa, zaštitu ljudskih prava i slobodu tiska."

XS
SM
MD
LG