Linkovi

Memphis obilježava 28. godišnjicu smrti Elvisa Presleya


Šesnaestog kolovoza navršava se dvadeset i osma godišnjica smrti legende rock and rolla Elvisa Presleya. Elvis bi, da je živ, u siječnju navršio sedamdeset godina.

Memphis, grad na jugu Sjedinjenih Država, u državi Tennessee, obilježava njegovu smrt s tjednom ispunjenim posebnim koncertima, obilascima 'povijesnih' mjesta iz Elivisova života i drugim aktivnostima. Elvis je u tom gradu na obali rijeke Mississippi proveo veći dio svojeg života. U Memphisu se nalazi velik broj spomen obilježja vezanih uz ‘kralja rocka’– od studija u kojem je Elvis snimio svoju prvu pjesmu, do imanja Graceland, koje je kupio u jeku svoje najveće popularnosti. O Elvisu i Memphisu prilog je pripremila Nancy Beardsley.

Heartbreak hotel – Hotel slomljenog srca nalazi se nedaleko imanja Graceland. U blizini su i mlazni avion Lisa Marie nazvan po Elvisovoj kćeri te muzej automobila u kojem se između ostalih nalazi njegov omiljeni, ružičasti Cadillac. Donald i Janet Stepan planiraju to sve obići - i to ne po prvi put.

Supružnici iz Minnesote su već četiri desetljeća Presleyevi obožavatelji i ovo im je četvrto hodočašće u Memphis. S vremenom su prikupili gomilu uspomena - od knjiga do spomen-ploča. 'U našoj kući imamo Elvisovu sobu. Nakon što se sin iselio, u njegovu se sobu uselio Elvis.'

Elvis Presley je s roditeljima došao u Memphis kada mu je bilo četrnaest godina. U studiju Sun Sama Phillipsa snimio je svoju prvu ploču, 1954. godine. John Schorr direktor je studija Sun, danas muzeja i nacionalnog povijesnog spomenika. Od njega se mogu saznati svi detalji o povjesnom snimanju koje je lansiralo Elvisovu karijeru. "Nakon što su cijelu noć snimali različite stvari od kojih nijedna nije posebno impresionirala Sama Philipsa, Presley je zasvirao napjev koji je čuo u nekom od blues klubova na ulici Beale, pjesmu 'That’s all right', koja je Sama oduševila" - opisuje svoj susret s Elvisom John Schorr.

Elvis Presley je uskoro prešao u RCA, puno veću diskografsku kuću, međutim Memphis je ostao njegov dom.

Imanje Graceland je kupio 1957-me i u njemu je živio do svoje smrti 1977. godine. Ted Morgan, glasnogovornik uprave imanja prisjeća se lokalnih reakcija po otvorenju Gracelanda za javnost 1982. godine: "Bilo je mnogo skeptika koji su tvrdili da, obzirom da je Elvis umro prije pet godina, da će ljudi za godinu–dvije izgubiti interes za njega, a kad njegovi obožavatlji ostare neće više nitko dolaziti. Međutim to se nije desilo, broj posjetitelja raste iz godine u godinu, a polovica ih je mlađa od 35 godina. "

Glavni događaj Presleyevog tjedna je komemorativno bdijenje uz svijeće na njegovom grobu u Memphisu 15-og kolovoza, noć prije godišnjice Elvisove smrti.

XS
SM
MD
LG