Linkovi

Prva rock and roll pjesma: That’s All Right ili Rocket 88? (5/8/04) - 2004-08-05


Nedavno je u Memphisu, u Tennessee-u, službeno proslavljen pedeseti rođendan rock ‘n’ rolla, na obljetnicu dana kad je, 1954. godine Elvis Presley u studiju Sun u Memphisu snimio svoj prvi hit, pjesmu That’s All Right. Međutim da li je rođendansko slavlje je možda malo zakasnilo?

Tog dana snimanje je išlo slabo. Elvis Presley, gitarist Scotty Moore i basist Bill Black satima su neuspješno pokušavali napraviti pristojnu snimku. Prema riječima Scottya Moora: "Bill i ja smo se spremali poći kući, s obzirom da smo obojica sutra trebali ići na posao. Vrata snimateljske sobe bila su otvorena i Elvis je jednostavno počeo svirati gitaru, u stvari više udarati po njoj, pjevajući pjesmu That’s All Right".

Taj je povijesni trenutak bezbroj puta prepričan…, Elvis se zafrkavao pjevajući svoj omiljeni stari napjev blues glazbenika iz Chicaga Arthura Crudupa, Moore i Black su mu se priključili, a Sam Phillips je sve to snimio na vrpcu…..

Premda je neki smatraju prvom rock n roll snimkom, istina je da je 1954. godine već postojalo dosta primjera onog što se danas smatra rock n roll glazbom. Godinu dana ranije, Amos Milburn objavio je pjesmu Rock, Rock, Rock, 1952. godine sastav Ravens snimio je Rock Me All Night Long, a 1948. godine Wynonie Harris je objavio: " I heard it's gonna be good rocking tonight".

Čak i u sudiju Sun, 1954. godine rock n roll nije bio ništa novo. Tri godine prije Elvisove snimke, crnački producent Ike Turner u Sun je doveo svog rođaka, pjevača Jackiea Brenstona s grupom Delta Cats, koji su snimili njegovu pjesmu Rocket 88, koju neki smatraju prvom pravom rock 'n' roll snimkom.

Od trenutka kad je po prvi puta otisnuta na vinil, bijelačku je publiku privlačila crnačka glazba. Iako se bijelačkim glazbenicima Rocket 88 sviđala, pisac iz Memphisa Robert Gordon kaže da oni nisu baš znali kako je izvesti: "Stvar je u tome da bijelci nisu znali kako pravilno odsvirati Rocket 88, pa su je izvodili onako kako su umijeli. I upravo je to, po meni, rock n roll, bjelačka nesposobnost izvođenja crnačke glazbe. On to mogu pokušati, i ti pokušaji, to je rock 'n' roll".

Craig Werner, profesor afro-američkih studija na sveučilištu Wisconsin slaže se da ima nešto u tome, premda stilske razlike imaju više veze sa zvukovima okoline u kojoj smo odrasli nego s bojom kože. Međutim, on kaže da je prava priča puno važnija od pjesme Rocket 88 ili Elvisa Presleya ili bilo koje ploče: "U pedesetim godinama, s povratkom crnačkih ratnih veterana, rastom zamaha pokreta za ravnopravnost, sudskog slučaja Brown protiv Odbora za obrazovanje, u ljudima se rodila svijest o suvišnosti rasnih podjela".

Prije pedeset godina, u tonskom studiju u Memphisu došlo je do glazbenog miješanja bijele i crne Amerike. I premda možda to ne možemo nazvati i prvom rock n roll pločom, to je – po naslovu spomenute Elvisove pjesme –“ sasvim u redu….”

XS
SM
MD
LG