Linkovi

Proslava 70. rođendana Elvisa Presleya (8/1/05) - 2005-01-07


Od pojavljivanja na glazbenoj sceni tijekom pedesetih, Elvis Presley smatra se kraljem rock and rolla, te prvom pravom rock zvijezdom. Presley je uspješno ujedinio rhythm and blus, gospel i country s rockabillyem u novi zvuk koji je postao poznat kao rock and roll. Na današnji dan milijuni njegovih poklonika diljem svijeta obilježit će sedamdesetu obljetnicu njegovog rođenja.

Prvi veliki hit Elvisa Presleya koji je osvojio vrhove top lista 1956. bio je "Heartbreak Hotel". Svoju glazbenu karijeru počeo je samo dvije godine ranije u Memphisu u legendarnom studiju Sun Records. Rođen je 8. siječnja 1935. u siromašnoj obitelji u Tupelu u Mississipiju. Odrastajući, slušao je pop i country glazbu, ali i gospel i rhythm and blues. Glazbeni stil koji je kasnije razvio bio je jedinstvena – i neodoljiva – kombinacija ovih utjecaja, koja ga je preko noći pretvorila u međunarodnu senzaciju. Postao je jedna od najvažnijih ličnosti u povijesti glazbe. Snimio je desetke hitova koji su bili popularni diljem svijeta, kao i 33 igrana filma.

Najnovije procjene pokazuju da je prodao preko milijardu primjeraka svojih albuma – više od bilo koga drugog u povijesti glazbe. Samo u Sjedinjenim Državama, 149 njegovih albuma i singlova proglašeno je zlatnim ili platinastim. Umro je od srčanog udara 1977, dok se pokušavao vratiti na glazbenu scenu. Njegov talent, dobar izgled i karizmatični nastupi učinili su ga miljenikom milijuna ljudi sa svih krajeva svijeta.

Njegov utjecaj na razvoj glazbe priznavali su ne samo kritičari, već i vodeći svjetski glazbenici. Iako je Frank Sinatra svojedobno kazao da je Elvisova glazba "smrdljivi afrodizijak za svaku osudu", ravnatelj Leonard Bernstein nazvao je Elvisa "najvećom kulturnom silom 20. stoljeća". Beatle John Lennon jednom je prilikom rekao: "Prije Elvisa nije bilo ničega", a Bruce Springsteen je potvrdio: "Samo je jedan kralj"….

I nakon smrti, s više od 40 milijuna dolara godišnje, Elvis je nekoliko godina zaredom bio na vrhu "Forbesovog" popisa preminulih zvijezda čija ostvarenja i dalje donose milijunske prihode. U prosincu prošle godine, njegova kćer Lisa Marie najavila je da će zadržati njegovu vilu Graceland u Memphisu, no da će prodati 85 posto njegove ostavštine biznismenu Robertu Sillermanu za ukupno 100 milijuna dolara, što Sillermanu daje pravo i na korištenje Elvisovog imena i lika. Kompanija Elvis Presley Enterprises prošle je godine ostvarila 45 milijuna dolara prihoda od njegove glazbe i drugih proizvoda vezanih uz Elvisa. A za one koji brinu da bi Elvisova popularnost mogla početi blijediti, trebala bi ih utješiti vijest da je na nedavnoj Internet dražbi jedan Elvisov ljubitelj platio 455 dolara za malo vode iz šalice iz koje je jednom prilikom pio kralj rock and rolla.

Svake godine, više od 650 tisuća Elvisovih poklonika sa svih krajeva svijeta obiđe njegovu vilu Graceland. Najveći broj njegovih ljubitelja okuplja se u Memphis u kolovozu, kada se održava Elvisov tjedan, koji obilježava obljetnicu njegove smrti 15. kolovoza 1977. Njegov rođendan također se obilježava nizom prigodnih priredbi, od kojih će se neke nastaviti i tijekom godine. Televizijske postaje i kina diljem Sjedinjenih Država danas prikazuju maratone Elvisovih filmova. Organiziran je i niz prigodnih koncerata, od kojih će na mnogima nastupiti njegovi imitatori. U njegovom gradu Memphisu, na tratini pred Gracelandom danas se održava posebna svečanost, na kojoj će ljubitelji "Kralja" podijeliti veliku rođendansku tortu. Turisti koji su za tu priliku stigli u Memphis mogu odsjesti u pravom Heartbreak Hotelu, u kojem se također održavaju prigodni programi, a mogu i večerati u Presleyevom restoranu i zabavnom centru u slavnoj ulici Beale.

Elvisov rođendan danas se obilježava i u Britaniji. Britanska grana diskografske kuće RCA Records počela je s objavljivanjem svih 18 Elvisovih singlova, koji su bili na prvom mjestu top-lista u Britaniji. Prvi je izdan single "All Shook Up", a posljednji, koji će biti izdan 25. travnja, bit će JXL-ov remix Elvisove "A Little Less Converstation" iz 2002.

XS
SM
MD
LG