Linkovi

Elvis Presley - 25 godina kasnije (18/8/02) - 2002-08-18


Prije dva dana navršilo se 25 godina otkako je "Kralj rock and rolla", Elvis Presley, pronađen mrtav u svojoj palači Graceland, u Memfisu. A, danas završava i "Tjedan Elvisa", redovito godišnje obilježavanje obljetnice njegove smrti, koji je ove godine, prigodno, trajao punih devet dana. Niti četvrt stoljeća nije umanjilo njegovu popularnost - i danas, on je uvjerljivo na vrhu popisa najvećih rock zvijezda svih vremena. On je i tema našeg današnjeg priloga u rubrici "U žarištu pozornosti".

Glazbeni i zabavljački talent uzdigao je Elvisa Presleya do statusa neprikosnovene prve zvijezde rock and rolla u Sjedinjenim Državama. On je bio siromašni vozač kamiona koji je, kao pravi epitom američkog sna, postao idol milijuna obožavatelja. Međutim, usprkos nevjerojatne slave, on sam zadržao je skromno mišljenje o sebi i o svojem mjestu u suvremenoj glazbi.

"U životu sam iskusio razne faze. Iskusio sam i sreću i usamljenost i bogatstvo i tragediju, poput one kada mi je umrla majka dok sam služio vojsku. Mislim, doduše, da takva iskustva, ma koliko bila tragična, od čovjeka stvaraju bolje ljudsko biće," izjavio je svojedobno, u jednom intervjuu, Elvis Presley.

No, Elvisu je slavu i obožavanje publike donijela glazba, a ne njegove karakterne osobine. Premda ogromna većina Amerikanaca, - čak 88 posto -, smatra da je on ostavio pozitivan pečat u američkoj kulturi, većina ih smatra da kao osoba on nije mogao nikome biti uzor. Umro je, uostalom, u dobi od 42 godine, težine nabujale do 140 kilograma, od srčanog udara izazvanog dugogodišnjim uživanjem droga. Njegova je glazba, međutim, nešto sasvim drugo. Stotine glazbenika priznaju da je na njihovo umjetničko oblikovanje utjecao Elvisov stil pjevanja, njegov scenski nastup, odjeća ili sam stav prema glazbi. Njuorlinški pjevač Aaron Neville, jedan od najspecifičnijih glasova američkog bluesa, navodi Elvisa kao svoju najveću glazbenu inspiraciju.

"Mislim da je Elvis utjecao praktički na svakoga tko se bavio glazbom. On je bio svojevrsna institucija u našem poslu. Krčio je nove putove, otvarao zatvorena vrata; on je doveo na radio pjesme koje se ranije tamo nikada ne bi emitirale. Zahvaljujući njemu, mnogi, koji su došli poslije, išli su utabanim putem, premda toga možda niti nisu bili svjesni," kaže Aaron Neville.

Što se tiče vjernih obožavatelja Elvisa Presleya, oni su proteklog tjedna preplavili Memfis. To, uostalom, čine svake godine. Glasnogovornik Gracelanda, Todd Morgan, kaže da, umnogome, okupljanje tijekom "Tjedna Elvisa" podsjeća na obiteljski skup, ali ne žalobni, već slavljenički.

"To nisu karmine; to je slavljenje Elvisovog života, njegove karijere i rada. Njegovi fanovi dijele osjećaj međusobnog drugarstva i povezanosti. To su vrlo sretni dani. Svi su uzbuđeni što su ovdje. Mislim da ih se može usporediti s nogometnim navijačima koji dođu iz čitavog svijeta pratiti svjetsko prvenstvo. Za njih je Memfis središte Elvisovog svemira," kaže Todd Morgan.

I zaista, slušajući obožavatelje, izgleda kao da kralj rock and rolla nikada nije napustio scenu. "Sviđao mi se otkako znam za sebe, a oduvijek sam željela doći u Graceland," kaže jedna posjetiteljica Gracelanda, a druga dodaje: "Biti ovdje, na mjestu gdje je i on bio, to je uzbudljivo. Čovjeka uhvati svojevrsna elvis-groznica. Volim i način na koji pjeva - glas mu je prekrasan; dira me ravno u srce." Jedan stariji muškarac kaže: "Pa, pogledajte, koliko je godina otkako je umro, a ljudi ga još uvijek vole i štuju, pa i obožavaju. To je fenomen! On nikada neće umrijeti!"

Jedan od obožavatelja Elvisa Presleya, kako ovih dana javljaju mediji, na neobičan je način odao počast svom idolu. Novozelanđanin Maurice Bennett izradio je portret kralja rocka u kojemu je izražajno sredstvo bio kruh - točnije više od 4 tisuće komada toasta, isprženog u različitim tonovima smeđe boje!

No, vratimo se glazbi. Prije nekoliko dana i diskografska industrija je dala svoj prilog u počast kralja rocka. Kompanija "Tomato Records" objavila je album naslovljen "Elvis Presley - Roots Revolution: The Lousiana Hayride Recordings", na kojemu se nalaze neki od Presleyevih live nastupa na radiju iz sredine pedesetih. A, kompanija RCA Records pustila je u prodaju album "Elvis: Today, Tomorrow and Forever", a u rujnu će objaviti album sa tridesetih hitova Elvisa Presleya, koji su se nalazili na prvim mjestima top ljestvica.

U jednom od novih filmova, "Ocean's Eleven", producent David Holmes izmiksao je jednu malo poznatu Presleyevu skladbu, dodavši joj glazbenu pozadinu u hip-hop ritmu. Ta je skladba odmah došla na prvo mjesto popularnosti u Britaniji i s njega četiri tjedna nije sišla. Dakle, za kraj, evo i modernizirane verzije Elvisa Presleya u skladbi "A Little Less Conversation".

XS
SM
MD
LG