Linkovi

Tjedan Elvisa u Memphisu (16/8/02) - 2002-08-15


Hodočašće u Memfis, u saveznoj državi Tennessee, koje se odvija svake godine u kolovozu, ove godine ima poseban značaj – danas se navršava četvrt stoljeća otkako je umro Elvis Presley. Ove godine, taj dan traje ustvari devet dana.

Sve je počelo još prošle subote, paradom uzduž povijesne ulice Beale, u kojoj je pred očima tisuća obožavatelja prošlo devet velikih platforma s prizorima, - naravno -, tematski vezanim za život i karijeru «kralja rocka». Između platformi, u paradi su sudjelovali lovci i njihovi psi iz nekoliko klubova lovačkih pasa, zatim čitava skupina vlasnika motocikla Harley Davidson, s obzirom da je Elvis Presley bio poznat kao ljubitelj motocikla, te, jedan vojni tenk, koji je simbolizirao njegovu vojnu službu.

Na kraju parade, prošao je ogromni kamion, - jedan od onih divova s 18 kotača -, nazvan «mobilni Graceland», prepun arhivskog materijala iz kuće u kojoj je Presley živio 20 godina, a koji će tijekom slijedeće godine obići više od 70 gradova u Americi.

Od prošle subote, pa do nedjelje, 18. kolovoza, u Memfisu je svaki dan ispunjen novim proslavama uspomene na "najvećeg sina Memfisa". Kao prvo, tu su okupljeni obožavatelji iz stotina njegovih fan klubova, koji održavaju svoju konvenciju. Svakog se dana održavaju i koncerti, što glazbenika koji su godinama bili Presleyeva pratnja na koncertima, a što desetina njegovih imitatora. Tu su, naravno, i aukcije memorabilija Elvisa Presleya, kao i nekoliko prigodnih, dobrotvornih priredbi.

Dom Elvisa Presleya, Graceland, uz redovne, ovaj tjedan održava i posebne komemorativne obilaske. Osoblje Gracelanda očekuje da će broj posjetitelja samo u ovom tjednu dostići čak desetinu onoga što je prolazilo kroz Graceland u čitavoj godini, u vrijeme dok je kralj rocka bio živ. Graceland je, inače, ogroman biznis – prošle godine je od ulaznica i prodaje suvenira i prigodnih poklona ostvaren prihod od 37 milijuna dolara.

Sinoć se u Gracelandu održala komemorativno bdijenje uz svijeće. Pojam sinoć, međutim, prilično je rastezljiv – očekuje se da će bdijenje trajati i više od 12 sati. Nakon toga, danas poslijepodne i duboko u večer, dolazi najveći koncert čitavog tjedna. Više od 30 glazbenika koji su svirali s Elvisom Presleyem održat će koncert u kojem će, uz njihovu live glazbu, pjevati Elvis, njegov glas izoliran sa starih snimki koncerta. Vizuelni dio snimki tih koncerata projicirat će se na ogromno platno.

Za tisuće, - točnije stotine tisuća -, njegovih poklonika, za koje Kralj ionako nikada nije umro, on će ponovno biti živ. Ove godine, i bdijenje i koncert pratit će i američka nacionalna televizija, tako da će čarolija njegove nepresušne slave, - toliko začuđujuća u svijetu zabave u kojemu trenutak slave dođe i prođe u petnaestak minuta -, biti prenesena i milijunima gledatelja diljem zemlje.

XS
SM
MD
LG