Linkovi

Rođendan Elvisa Presleya (10/1/02) - 2002-01-10


Prije dva dana, 8. siječnja, diljem Sjedinjenih Država, tisuće vjernih štovatelja obilježile su obljetnicu rođenja Kralja Rock'n'Rolla, Elvisa Presleya. Da je živ, Elvisu bi bilo 67 godina.

Za razliku od obljetnice njegove smrti, u kolovozu, kada obožavatelji iz Amerike i iz čitavog svijeta pohrle u Memphis, njegova je rođendanska proslava mnogo demokratičnija – odvija se u gotovo svakom gradu u Americi, najčešće je otvorena za sve zainteresirane, a, vrlo često, i posve besplatna, jer neki lokalni obožavatelj snosi sam sve troškove proslave u određenom gradu ili selu.

Glavni sastojak proslava Elvisovog rođendana su – imitatori! Još ne tako davno, tržište imitatora Elvisa čvrsto su u svojim rukama držali podebeli muškarci, bijelci, listom Amerikanci. Posljednjih godina, međutim, etnička i rasna diverzifikacija dostigla je i taj segment američkog društvenog života – ovih dana, među oko 35 tisuća imitatora Elvisa, mogu se naći bijelci, crnci, azijati, Meksikanci, jedan Srbin ili Hrvat – točno podrijetlo se ne da ustanoviti! -, pa čak i jedna lezbijka!

Evo i nekih konkretnih primjera! Pod zajedničkim nazivom "azijatski Elvis" nastupaju deseci, ako ne i stotine imitatora azijskog podrijetla. Najpoznatiji i najcjenjeniji među njima je izvjesni Yoshi Suzuki, koji je snimio čitav album Elvisovih pjesama i to uz pratnju originalnih Elvisovih pratilja, "The Jordanaires". Čak ga je i Presleyev frizer Larry Geller odabrao za audio verziju svoje knjige "If I Can Dream".

U skupinu "politički Elvisi" definitivno se ubraja Bruce Borders, koji, koliko se zna, nikada nije bio kralj, ali je bio gradonačelnik Jasonvillea, u Indiani, gradića s dvije tisuće petsto duša. "Na izborima, oporba je pokušala koristiti Elvisa protiv mene," kaže Borders, "ali su birači znali da sam ja ozbiljan političar." On je bio imitator Elvisa Presleya svih osam godina, koliko je bio na fukciji gradonačelnika, sa oko 70 nastupa svake godine. Kasnije, kaže, odustao je od politike da bi se u potpunosti posvetio imitiranju Elvisa i – prodaji polica osiguranja!

Postoji i imitator koji nastupa pod imenom "Ekstremni Elvis". Ime je prilično rječito: naime, da je Presley živ i da je sve ove godine i dalje dobivao na težini, vjerojatno bi bio nalik ovom imitatoru, koji teži oko 180 kilograma. Ekstremni Elvis proslavio je Presleyev rođendan specijalnim koktelom tableta, među kojima su bile i Viagra i Gerovital. Njegovi su nastupi poznati po tome što obožavateljima pruža priliku da protrljaju njegov pozamašni, budoliki trbuh.

53-godišnji Gary Stone sam sebe naziva "evangelički Elvis". On, naime, nastupa u tipičnoj šljokicama urešenoj odjeći Kralja Rocka isključivo u crkvama, bolnicama i staračkim domovima i to izvodeći pjesmu "Suspicious Minds".

"Crni Elvis", Robert Washington, već godinama je jedan od najcjenjenijih imitatora Presleya. Kako kažu poznavaoci, on je toliko uvjerljiv da se, nakon samo minutu-dvije potpuno previdi činjenica da mu je put posve drugačija od one njegovog idola.

"Elvis Herselvis", ili u slobodnom prijevodu "Elvisica Elvis", je Leigh Crow, imitatorica Kralja Rocka, koja klasičnom imidžu Presleya donosi elemente lanaca, zakovica i crnih kožnatih hlača. Najčešće izvodi pjesmu "Girls, Girls, Girls" i, tvrde oni koji su vidjeli tu predstavu, krajnje je neprikladna za nastupe u crkvama, bolnicama i staračkim domovima.

I, za kraj, međunarodno-policijski aspekt elvisomanije. Prije samo dva tjedna, novozelandski policajac Brian Childs, iz Wellingtona, - inače prvak Australazije u imitiranju Presleya! -, dao je otkaz nakon što su ga njegovi pretpostavljeni postavili pred izbor: ili uniforma ili šljokice! Zaista mu se ne može odreći vjernost Kralju Rocka!

XS
SM
MD
LG