Linkovi

Pedeseti rođendan rock'n'rolla (6/7/04) - 2004-07-05


Nakon dugog prazničkog vikenda povodom Dana neovisnosti, mnogi Amerikanci jučer su obilježili još jednu prigodnu obljetnicu. Ljubitelji rock'n'rolla, naime, proslavili su 50-tu obljetnicu prvog komercijalnog snimka Elvisa Presleya.

Elvis Presley poznat je kao kralj rock'n'rolla. 5. srpnja 1954, dok je radio kao strojar, odlučio je otići u studio Sun Recordsa Sama Phillipsa u Memphisu u saveznoj državi Tennessee da bi snimio ploču. Pete Daniel, kustos muzeja rock'n'rolla u Memphisu kaže da je Elvis odsvirao nekoliko pjesama koje se Samu nisu svidjele.

"Sam se nalazio u kontrolnoj sobi. Momci su odložili svoje instrumente, a Elvis je uzeo svoju gitaru i počeo na njoj prebirati akorde iz pjesme "That's All Right Mamma". Phillips je izjurio iz kontrolne sobe i upitao ga: "Što se to događa? Zašto to nisi odsvirao prije?", priča naš sugovornik.

Sam Phillips je kao producent otkrio i druge velike zvijezde – B.B. Kinga, Johnnya Casha i Jerry Lee Lewisa. Nije pogriješio ni s Elvisom, kada mu je rekao da ponovno zasvira istu pjesmu.

Taj drugi pokušaj lansirao je Elvisa u svijet glazbe. Elvis je sa sobom donio novi, svježi zvuk, koji je kombinirao razne glazbene stilove. Ipak, pjesma koja je sve započela "That's All Right Mamma" nije bila njegova. Radilo se o obradi jedne blues kompozicije Arthura "Big Boya" Crudupa. Kustos Pete Daniel kaže da su Elvisa zanimali razni glazbeni stilovi – od gospela, pa do countrya i bluesa.

"Za razliku od većine bijelih ljudi koji su u to doba živjeli u rasno podijeljenom svijetu, Elvis Presley nije prihvaćao rasne podjele, naročito ne u glazbi," kaže Daniel.

Sam Phillips je, prije nego što je umro, priznao da je, prije nego što je otkrio Elvisa, već tražio bjelačkog glazbenika s crnačkim zvukom. Danas, grad Memphis 50. godišnjicu prve Elvisove studijske snimku slavi kao “rođendan rock'n'rolla”. Međutim, neki smatraju da je prva rock skladba vjerojatno bila "Rocket 88" Jackieja Brensona i Delta Catsa iz 1951, koju je napisao Ike Turner. A što se tiče Elvisovog snimka od 5. svibnja 1954. jedno je sigurno – iako ona nije postala posebno veliki hit, svojem je tvorcu donijela veliku slavu. "That's All Right Mamma" uskoro će biti ponovno izdana i vjeruje se da će debitirati na samim vrhovima top lista

XS
SM
MD
LG