Linkovi

Usprkos uspješnom spuštanju, budućnost programa space shuttle - neizvjesna


Američki raketoplan Discovery spustio se u Kaliforniji uspješno okončavši prvu misiju od katastrofe letjelice Columbija, 2003. godine. Spuštanje je bilo odgođeno jedan dan i prebačeno u Kaliforniju zbog lošeg vremena nad Floridom.

Bio je to uspješni kraj prve američke svemirske misije s ljudskom posadom od nesreće raketoplana Columbija, u veljači 2003. godine.

Predsjednik George Bush je čestitao članovima posade Discoveryja, kao i Agenciji za istraživanje svemira, na uspješnoj misiji. 'Povratili ste povjerenje američkog naroda' – izjavio je predsjednik Bush, koji se nalazi na godišnjem odmoru na svom ranchu u Crawfordu u Teksasu.

Dužnosnici NASA-e kažu da je 'misija bila uspješna iznad očekivanja'. Međutim, nitko iz NASA-e nije želio prognozirati kada će se sljedeći raketoplan vinuti u svemir. Naime, NASA je obustavila letove prije no što se ustanovi zbog čega pri uzlijetanju otpadaju dijelovi zaštitne oplate. Slični je incident prethodio i nesreći raketoplana Columbija.

Discovery se spustio u zračnu bazu Edwards nakon što je velikom brzinom prošao kroz atmosferu i visoke temperature s više od 1,600 stupnjeva Celzija. Sa sjećanjima na raketoplan Columbia, kontrola leta je s primjetnim olakšanjem pozdravila zapovjednicu Eileen Collins i njenih šest kolega astronauta.

Zbog daljnjih problema s otpadanjem zaštitne izolacijske pjene sa spremnika za gorivo NASA je odlučila otkazati buduće letove raketoplana do daljnjega. Zamjenik direktora programa letova space-shuttlea, Wayne Hale izjavio je da tijekom misije nisu zabilježeni dodatni problemi u odnosu na tipičan let raketoplana, ali je NASA-ina ekipa za podršku bila pod dodatnim protiskom zato što su letjelicu mogli vidjeti u orbiti iz dosta novih uglova. "I prije smo viđali probleme, ali uvijek nakon leta, kad bi analizirali podatke zabilježene tijekom leta. Sada smo ih vidjeli u orbiti i pokušali ih rješavati u satima i danima prije spuštanja. To je inženjerima na Zemlji stvorilo dodatni pritisak tijekom misije."

Unatoč tehničkim poteškoćama misija raketoplana ocjenjuje se uspješnom. Astronauti su iskrcali zalihe na Međunarodnu svemirsku postaju te popravili mehanizam za upravljanje postajom.

XS
SM
MD
LG