Linkovi

NASA: Otkriven novi problem na Discoveryju


Američka agencija za istraživanja svemira NASA priopćila je da su njeni znanstvenici otkrili još jedan problem na raketoplanu Discovery, te da će astronauti možda morati izvršiti popravke na svojoj letjelici prije nego što se budu mogli vratiti kući.

NASA-in direktor letova Paul Hill izjavio je da NASA-ini inžinjeri "agresivno rade" kako bi utvrdili hoće li posada Discoverya morati popraviti manje nepravilnosti u materijalu koji služi za izoliranje termalnih pločica na donjem dijelu raketoplana. Vijest o novim problemima stigla je dok su astronauti pretovarivali 15 tona zaliha s Discoverya na međunarodnu svemirsku postaju. NASA-ini dužnosnici priznaju da će se daljnji radovi na postaji možda morati provoditi bez pomoći američkih raketoplana.

NASA je prošli tjedan ponovno obustavila letove svoje flote raketoplana nakon što se tijekom lansiranja Discoverya odlomio komad pjene s vanjskog spremnika za gorivo. Otpadanje komada pjene smatra se uzrokom tragedije raketoplana Columbia, koji se raspao prilikom ulaska u atmosferu 2003, pri čemu je poginulo svih sedam članova posade.

XS
SM
MD
LG