Linkovi

Columbia bila najproblematičniji raketoplan? (23/2/03) - 2003-02-23


U jutrošnjim američkim novinama, pažnju privlači članak iz “Washington Posta”, posvećen istrazi nesreće raketoplana Columbia. "Godinama prije svog tragičnog kraja, točnije u 20 od svojih 28 misija, Columbia je doživljavala probleme bilo pri uzlijetanju ili u orbiti," piše “Post”.

Kako pokazuju tisuće objavljenih dokumenata NASA-e, samo u razdoblju od 1996. do 1999, ovaj se raketoplan najmanje pet puta spasio od nesreće pukom srećom. Tijekom više od desetljeća, inspektori zaduženi za pregled letjelice, u želji da održe raspored njezinih misija, koji je ionako imao najviše zakašnjenja od svih raketoplana, ublažavali su standarde održavanja - među objavljenim dokumentima je čak 350 listova s pojedinačnim oprostima pojedinih sigurnosnih testova ili ublažavanjem njihovih normi.

Columbia je jasno pokazivala i kolika fizička naprezanja raketoplan mora izdržati, piše “Washington Post”, pozivajući se na službena izvješća NASA-e. Između 1995. i 1999, zaštitne keramičke pločice raketoplana bile su udarene raznim komadima otpada čak 1.239 puta. Od toga, 217 puta je oštećenje na trbuhu raketoplana bilo veće od tri centimetra u promjeru. Svaki puta, pločice bi bile izmijenjene i popravljene nakon okončane misije.

Najveći američki dnevnik "USA Today" piše da se cijepljenje zdravstvenih djelatnika protiv velikih boginja, unatoč preporukama predsjednika Busha, odvija daleko lošije nego što se očekivalo. Velik broj medicinskog osoblja brine se zbog mogućih popratnih pojava cijepljenja, te smatra da opasnost od bioterorizma nije tolika da bi opravdala rizičnost cijepljenja. Uglavnom, sutra, kada ističe prvi mjesec cijepljenja, od planiranih ukupno 450 tisuća zdravstvenih djelatnika bit će cijepljeno samo oko 1 posto od tog broja.

XS
SM
MD
LG