Linkovi

Izazovi američke javne diplomacije: Kako biti popularan u Rusiji?


Dvije studije koje su nedavno provedene u Sjedinjenim Državama i Rusiji pokazuju da većina Rusa ima pozitivno mišljenje o Sjedinjenim Državama i Amerikancima.

U nedavnom istraživanju Centra Pew, koje je provedeno u 16 zemalja, u odnosu na Ruse samo su građani jedne zemlje – Indije - imali još pozitivnije mišljenje o Sjedinjenim Državama. Rusi, kako se čini, vide Ameriku u sve pozitivnijem svijetlu, 36 posto ih je imalo takav stav 2002. godine, a danas 52 posto.

46-godišnja ruska poduzetnica, Olga Kashuba posjetila je Ameriku dva puta te vjeruje da Rusi mogu puno toga naučiti od Amerikanaca. Kako kaže, njoj se sviđaju američka radišnost, učinkovitost, odgovornost te mogućnost da se postave i realiziraju konkretni zadaci. Ruska agencija za istraživanje javnosti, Levada Analityical Center, godišnje provede dvjestotinjak istraživanja ruskog javnog mnijenja o najrazličitijim pitanjima.

Glavni direktor i utemeljitelj, Yury Levada, kaže za Glasa Amerike da ga rusko raspoloženje prema Sjedinjenim Državama uopće nije iznenadilo: "U proteklih deset godina bio je samo jedan trenutak kad su Rusi imali zaista loše mišljenje o Sjedinjenim Državama. To je bilo u kratkom razdoblju od mjesec-dva, za vrijeme NATO-ovog bombardiranja Beograda tijekom kosovske krize. Tada je to bilo bolno za velik dio Rusije, ali isto ne vrijedi i za Irak danas."

Upitan kako pojašnjava to da Rusi više nisu ogorčeni zbog američkog rata u Iraku, Yury Levada kaže da većina Rusa ovih dana ima mnogo više važnijih problema - primjerice, više od Iraka razmišljaju o teškoj ekonomskoj situaciji u njihovoj zemlji. Govoreći o kritičarima Sjedinjenih Država Levada vjeruje da njihovo raspoloženje više proizlazi iz nezadovoljstva neriješenim domaćim problemima nego konkretnim američkim akcijama, kako u Iraku tako i drugdje.

Yuri Levada dodaje da je rat protiv terorizma, koji predvode Sjedinjene Države, imao pozitivan učinak na rusko javno mnijenje - kao što je i otkrila anketa njegove agencije provedena prije nedavnih terorističkih napada u Londonu: "Najveći dio građana smatra napade u Engleskoj napadima na cjelokupno čovječanstvo, uključujući Sjedinjene Države i Rusiju. Rusi vjeruju da je moguća neka zajednička akcija protiv zajedničkog neprijatelja."

Isto kao i u američkoj borbi za bolji imidž u inozemstvu, Yury Levada kaže da većina Rusa također osjeća da je njihova zemlja globalno prilično nepopularna. To je navelo ruskog predsjednika Vladimira Putina da opetovano ističe u proteklih nekoliko godina da će ruski nacionalni interesi biti u središtu svih njegovih političkih odluka. Ovakva retorika pokazala se popularnom među velikim brojem Rusa koji vjeruju da su nacionalni interesi njihove zemlje više-manje ignorirani na svjetskoj sceni.

XS
SM
MD
LG