Linkovi

Chris Smith: 'Moramo nastaviti vrlo agresivan angažman s predsjednikom Putinom'


Kongresmen Chris Smith, supredsjedatelj Komisije američkog Kongresa o sigurnosti i suradnji u Europi, smatra da je demokracija u usponu širom svijeta, međutim, da još uvijek postoje ozbiljna kršenja ljudskih prava, te da su pri tome najranjivije manjine, žene i djeca. Pozvao je međunarodnu zajednicu da poduzme kaznene mjere protiv Bjelorusije, Kine, Kube, Vijetnama i drugih zemalja koje primjenjuju nečuvena kršenja ljudskih prava svojih građana. Gospodin Smith ova je opažanja iznio u petak tijekom tiskovne konferencije ovdje kod nas na Glasu Amerike.

Republikanski član Zastupničkog doma iz savezne države New Jersey Chris Smith kaže da su istočna Europa, Azija, Afrika i Latinska Amerika ostvarile značajne pomake prema demokraciji. Pohvalno se izrazio o nedavnoj pobjedi demokratskih snaga u Ukrajini. Pozvao je Sjedinjene Države i Europsku uniju da pomognu toj zemlji u konsolidiranju njene demokracije u povojima. Upozorio je da korupcija i krijumčarenje ljudi predstavljaju ozbiljne izazove za nove vlasti.

Chris Smith, jedan od vodećih zagovornika ljudskih prava u Kongresu, zatražio je od američkih europskih saveznika da blisko surađuju s Washingotnom kako bi se potpomogla ljudska prava na globalnoj razini i povela borba protiv korupcije i trgovine ljudima. On je kritizirao Ujedinjene narode, izjavivši da je svjetska organizacija izgubila sposobnost da poziva na odgovornost vlade zbog njihove represivne politike. Gospodin Smith je također izrazio zabrinutost zbog demokratskog nazadovanja u posljednje vrijeme u Rusiji. "Moramo nastaviti vrlo agresivan angažman s predsjednikom Putinom. Međutim, trebamo govoriti bez uvijanja kad se radi o neslaganjima - bilo da je riječ o Čečeniji ili nekom drugom pitanju".

Chris Smith pohvalio je ruskog predsjednika zbog nedavnih osuda antisemitizma. Međutim, kritizirao je zabranjivanje djelatnosti Jehovinim svjedocima i izrazio nadu da će doći do promjene odluke u tom smislu. "Sloboda vjere nije to kojoj vi denominaciji ili vjeri pripadate. Ako ste vjernik, onda prema Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, imate pravo vjerovati u štogod želite".

Kongresmen Smith je dodao da Rusija mora više učiniti na polju borbe protiv krijumčarenja ljudi. Po njemu, ruske vlasti moraju osigurati da se žene kojima se trguje tretira kao žrtve a ne kriminalke. Chris Smith je također osudio spori tempo demokracije u drugim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza. Posebno je istaknuo Bjelorusiju. "Po mom mišljenju, Lukašenkova vlada je posljednja diktatura u Europi – u punom zamahu i represivna".

Po kongresnom zastupniku Chrisu Smithu, zapadne demokratske zemlje moraju pronaći način da pomognu – kako je rekao – "građanima Bjelorusije koji pate".

XS
SM
MD
LG