Linkovi

Ruski analitičari o izgledima za uspjeh summita Bush-Putin (24/2/05) - 2005-02-24


Predsjednik Bush se danas u Bratislavi, u Slovačkoj, sastaje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom - prvi put otkako je započeo svoj drugi predsjednički mandat. Iako obje zemlje govore o "strateškom partnerstvu", mnogo se toga izmijenilo u protekle četiri godine, otkako su dvojica čelnika uspostavila bliske osobne odnose.

Iz moskovskog ureda Glasa Amerike Bill Gasperini osvrće se na neka pitanja o kojima će se najvjerojatnije raspravljati na summitu, uključujući ona koja trenutno izazivaju napetosti u odnosima.

Prije četiri godine predsjednik Bush je izjavio da je pogledao u oči Vladimira Putina na njihovom prvom službenom summitu i - citiramo – "našao osobu s kojom može surađivati". Pozitivni odnosi između dvojice čelnika poboljšali su se još više kad je gospodin Putin bio prvi strani čelnik koji je telefonskim putem izrazio sućut nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. Nakon toga dvije su zemlje učvrstile svoju odlučnost u borbi protiv terorizma, koju su obje zemlje nazvale "strateškim partnerstvom".

Međutim, mnogo se toga izmijenilo tijekom posljednjih godina i nadolazeći sastanak u četvrtak možda neće proteći tako glatko kao prvi summit. Rusija se suprotstavljala ratu u Iraku, kojeg predvode Sjedinjene Države, proširenju NATO saveza te potezima Washingtona koje Moskva smatra "uplitanjem" u unutrašnje stvari bivših sovjetskih republika.

Odnosi su ozbiljno bili na kušnji tijekom nedavne izborne krize u Ukrajini, koja je okončana izborom prozapadno orijentiranog kandidata Viktora Juščenka, koji je porazio kandidata kojeg je podržavala Rusija.

Sa svoje strane Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost zbog – kako kažu - sve autoritarnije vladavine u Rusiji.

Predsjednik Putin sad praktički kontrolira svaku razinu moći u Rusiji, od oba doma parlamenta pa do glavnih medija u državi. U novije doba, ukidanje izravnog glasovanja za regionalne guvernere dovelo je do oštre izmjene stavova kad su se dvojica predsjednika susrela na jednom međunarodnom summitu u Čileu u studenom prošle godine.

Ta su pitanja dovela do toga da neki analitičari upozore kako bi moglo doći do jedne nove vrste hladnog rata između Sjedinjenih Država i Rusije. Viktor Kremenyuk, analitičar na Američko-Kanadskom institutu u Moskvi, kaže da su Rusi zabrinuti zbog potencijalnih kritika glede unutarnje politike: "Mislim da se Kremlj unaprijed osjeća nelagodno da će žarište rasprava biti o Rusiji i onom što se događa u Rusiji."

U Rusiji također postoji zabrinutost da će doći do oštrije politike prema Moskvi s novom državnom tajnicom Condoleezom Rice na čelu State Departmenta. Gospodin Putin nije mnogo toga rekao o tome što očekuje od summita u Slovačkoj. Međutim, prošli je mjesec izrazio zabrinutost glede toga da neke zapadne zemlje pokušavaju izolirati Rusiju u svjetlu događaja u Ukrajini.

Gospodin Putin je izjavio kako ne smatra da je to politika Sjedinjenih Država, ali da će zatražiti pojašnjenje predsjednika Busha po tom pitanju. Izrazio je zabrinutost da bi Zapad mogao pokušati stvarati probleme Rusiji.

Jedan viši američki diplomat u Moskvi kaže da to nije slučaj i da Sjedinjene Države žele pomoći Rusiji da postane snažnija i prosperitetnija. Dužnosnici u obje zemlje ukazuju na pozitivne aspekte odnosa, konkretno u borbi protiv terorizma.

Međutim, unatoč svim promjenama, smatra analitičar Viktor Kremenyuk, predsjednik Putin će pokušati iskoristiti svoj privatni odnos s američkim predsjednikom kako bi nadišao nesuglasice: "Ruska strana uglavnom hoće vratiti odnose na razinu koja je postojala prije rata u Iraku i želi da se povrate stari bliski, osobni i topli odnosi."

S druge strane ruski sociolog Boris Kagarlitsky kaže da bi osobne veze između dvojice čelnika mogle postati smetnja u odnosima dvije zemlje: "Američka će administracija iskoristiti ruske probleme kako bi izvukla više od Putina. Reći će 'OK. Nastavit ćemo s razvojem naše prijateljske suradnje, međutim, vi morate razumjeti naše probleme, morate učiniti nešto kako bismo mi mogli pokazati da naša politika prema vama funkcionira'".

Međutim, što će uistinu biti rezultat razgovora vidjet ćemo nakon susreta u Bratislavi.

XS
SM
MD
LG