Linkovi

O demokraciji u Rusiji, na 'konstruktivan i prijateljski način' (25/2/05) - 2005-02-24


Predsjednik Bush završio je petodnevni posjet Europi koji je bio usmjeren na popravljanje transatlantskih odnosa narušenih ratom u Iraku. Naša novinarka Paula Wolfson javila se iz Bratislave, posljednje postaje predsjednikova puta gdje je održan i rusko-američki summit.

Dominatno pitanje razgovora u Bratislavi bila je ruska predanost demokraciji. Predsjednik Bush je izjavio kako je iznio niz pitanja u vezi s kojima je Washington zabrinut, uključujući vladavinu zakona i poštovanje slobode pojedinca: "Učinio sam to na konstruktivan i prijateljski način. Ponovio sam svoje uvjerenje da demokracija i sloboda donose istinsku sigurnost i prosperitet u svakoj zemlji."

Ruski je predsjednik rekao kako su o tom pitanju opširno raspravljali oči u oči. Govoreći putem prevodioca, Vladimir Putin je rekao da je Rusija prije četrnaest godina odlučila da će biti demokratska zemlja i da više nema povratka natrag.

"Bilo kakav zaokret prema totalitarizmu za Rusiju bi bio nemoguć zbog stanja u kojem se nalazi rusko društvo" – izjavio je predsjednik Putin. Dvojica čelnika su odgovarala na pitanje novinara nakon razgovora, a neki izvjestitelji su ih uspjeli navesti na raspravu o slobodi tiska.

Iako su se sve teme razgovora na ovaj ili onaj način bavile pitanjem razvoja demokracije, bilo je riječi i o drugim svjetskim prioritetima. Dvojica su čelnika postigla sporazum o potrebi da se riješe problemi s nuklearnim ambicijama Irana i Sjeverne Koreje i da se poboljšaju mjere sigurnosti na ruskim i američki nuklearnim objektima.

Predsjednik Bush je ponovio da su on i njegov ruski kolega razvili prijateljstvo koje je pošteno, iskreno i otvoreno: "Ne moramo se uvijek složiti jedan s drugim – i jamačno, nismo tijekom protekle četiri godine. Međutim, pronašli smo mnoga toga zajedničkog, mnogo stvari oko kojih se slažemo."

Recimo još i to da je ovo bio prvi posjet nekog američkog predsjednika Slovačkoj i prvi put predsjednika Busha u Europu otkako je započeo svoj drugi mandat u Bijeloj kući.

XS
SM
MD
LG