Linkovi

'Hladni mir: Novi ruski imperijalizam'


Moskva je oživjela svoje imperijalne impulse i pokušava ponovno steći status supersile na račun svojih susjeda – tvrdi američki politički analitičar Janusz Bugajski u svojoj novoj knjizi Hladni mir: Novi ruski imperijalizam. Po riječima autora ovog djela, Rusija ima dugoročnu strategiju da ograniči utjecaj Zapada u istočnoj Europi. Za rubriku Svijet knjige s autorom je razgovarala Ivana Kuhar.

Direktor za istočnu Europu Centra za strateške i međunarodne studije Janusz Bugajski tvrdi da Kremlj namjerava obnoviti rusku regionalnu hegemoniju. Moskva želi zaustaviti širenje NATO saveza na istok uvlačeći svoje susjede u ekonomsku i energetsku ovisnost. Gospodin Bugajski smatra da su oružja izbora novog ruskog imperijalizma energija, opskrba oružjem, bankarstvo i trgovina. Vojni potezi Moskve često su zamaskirani kao "mirovne operacije", kaže ovaj washingtonski analitičar.

Janusz Bugajski: Kompletne mirovne misije u Moldaviji i Gruziji su djelomično temeljene na vojnoj komponenti. Drugim riječima, razmještanje mirovnjaka nakon što je došlo do oružanog sukoba, koji je sama Rusija promicala. Potom Rusija dolazi i pokušava održavati mir, ali u stvarnosti održava svoju vojnu nazočnost i štiti svoje političke ciljeve u dotičnoj zemlji.

Gospodin Bugajski kaže da se Balkan pokazao kao jedan od glavnih neuspjeha Moskve jer tamo ne igra nikakvu vojnu ulogu. A da bi stekla politički utjecaj na Balkanu, Rusija mora pribjeći većim ekonomskim ulaganjima i kupovanjem u sektoru energetike u balkanskim zemaljama. Za to su dobar primjer nedavne kupovine u Crnoj Gori, Rumunjskoj i Bugarskoj.

Janusz Bugajski: Svrha toga je da se te zemlje drže podalje većih međunarodnih institucija ili – ako su već ušle u NATO savez i Europsku uniju - da se minimizira njihova uloga i utjecaj u tim organizacijama i da ih se na neki način drži podređenim ruskoj vanjskoj politici.

Janusz Bugajski kaže da je nedavni "ukrajinski primjer" dobra ilustracija ruskih namjera. Na izborima u studenom i tijekom "narančaste revolucije" koja je potom uslijedila, Rusija je podržavala svog kandidata Viktora Janukoviča, jer je obećavao da će držati Ukrajinu podalje NATO saveza i Europske unije. Gospodin Bugajski kaže da je Ukrajina poslužila kao "budilica" za administraciju predsjednika Busha.

Janusz Bugajski: Ukrajina jasno ukazuje Washingtonu da Putin nužno nema istu ljestvicu vrijednosti i ciljeve kakve mi imamo. Drugim riječima, da imamo demokratske građanske države na našim granicama. Ukrajinski primjer pokazuje da bi on bio spreman podržati manje demokratske zemlje, ponekad i autoritarne, kao što je Bjelorusija, kako bi zaštitio svoje interese.

Gospodin Bugajski kaže da bi američka politika prema Rusija trebala više na umu imati ono što on naziva "podmuklim ruskim ciljevima". Po njegovom mišljenju Sjedinjene Države trebaju ojačati demokraciju u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji tako što će aktivno podržavati reforme koje će približiti ove zemlje NATO savezu i Europskoj uniji. On smatra da bi od toga koristi imala i Rusija, jer neovisni demokratski susjedi bi je učinile snažnijom i sigurnijom.

Janusz Bugajski: Osobno smatram da će snažnija Rusija biti ona u kojoj će prevladati demokratski sustav, u kojoj će istinski otvoreno tržište biti norma i ona u kojoj će Rusija imati jednaka prava kao i njeni susjedi. Rusija nažalost ima jednu izopačenu ideju o tome što je čini snažnom: dominacija nad susjedima i vrlo snažan centralizirani sustav.

Knjigu Janusza Bugajskog Hladni mir: Novi ruski imperijalizam objavili su zajednički Praeger i Centar za strateške i međunarodne studije.

XS
SM
MD
LG